Vortexul polar lovește din plin Europa. Slovenia și Alpii italieni, sub nămeți. Cum va fi vremea în România

13 octombrie 2020 13:47   Național
Ultima actualizare:

Vortexul polar a ajuns în Europa și a adus ninsori abundente, temperaturi scăzute și vreme autentică de iarnă. Iată ce este acest fenomen și cum va influența vremea de la noi din țară!

Se pare că iarna și-a intrat deja în drepturi în Europa. După o toamnă călduroasă, care uneori îți dădea senzația că te afli în miezul verii, iată că apar primele semne de răcire accentuată. Este vorba despre un vortex polar care influențează deja vremea din întreaga Europă, dar aduce schimbări majore și în America de Nord. 

În nordul Sloveniei stratul de zăpadă măsoară 70 de centimetri, iar din cauza temperaturilor scăzute, de minus 5 grade, pe carosabil s-a format polei.Vântul a făcut și el ravagii, iar unele drumuri  sunt blocate din cauza copacilor căzuți, smulși de furtună.

Și în Alpii italieni a nins, iar cantitățile de zăpadă sunt însemnate. Stratul de nea măsoară, pe alocuri, și 50 de centimetri. 

În România, prognoza meteo pentru 13 octombrie dar li pentru ziua de mâine anunță ninsori pe crestele înalte ale Carpaților. Vom avea parte și de lapoviță, temperaturi mai scăzute decât în zilele trecute, dar normale pentru această perioadă a anului. Vremea în țara noastră este mai rece, cu ploi abundente și vânt puternic. Începând de marți a intrat deja în vigoare o atenționare meteo de vreme instabilă - un cod galben de ploi și unul portocaliu de vânt.

Ce este vortexul polar

Vortexul polar este un ciclon persistent și de mare anvergură situat la cei doi poli ai unei planete. Pe Pământ, vortexurile polare se află în troposfera medie și superioară, ajungând până la stratosferă. Este o componentă a frontului polar. De altfel, până în anii '70 conceptul de vortex polar era substituit cu genericul front polar. 

Vortexul polar este reprezentat de circulația în sensul invers al acelor de ceasornic a unor vânturi superioare, extrem de puternice, care înconjoară cei doi poli ai planetei. Aceste vânturi au tendința de a păstra aerul rece din emisfera nordică în zona arctică. Uneori, aceste vânturi pot coborî mai la sud decât în mod obișnuit, aducând în zonele respective temperaturi foarte scăzute, chiar anormal de scăzute, ninsori abundente și vânt foarte puternic. 

Mai multe