Votează Cutia Bebelușului pentru a salva viețile copilașilor defavorizați

27 august 2019 17:15   Național
Ultima actualizare:

În România, peste 41% din copiii se nasc și trăiesc în saracie. Asta dacă au șanse să trăiască, deoarece la fiecare 6 ore moare un copil cu vârsta de până la 1 an. Asociați SAMAS – Sănătate pentru mame și sugari – anunță demararea proiectului „Cutia Bebelușului”, a cărui scop este educația și creșterea gradului de sănătate pentru mame și sugari. Pe scurt, SAMAS trimite mamelor care au nevoie o cutie de carton care se transformă în patul necesar copilului în primele luni de viață și care conține produse dedicate creșterii micuțului. Însă, pentru a livra cât mai multe astfel de cutii, asociația are nevoie de sponsori, de promovare și de voturi.

Inspirați de proiectul similar din Finlanda, țară unde “Cutia Bebelușului” a schimbat viața a generații întregi în cei peste 81 de ani de când programul se desfășoară, SAMAS vrea să dea fiecărui copil șansa la o viață sănătoasă și sigură, în propriul său pătuț, precum și la o nutriție bazată pe laptele matern. Asociația acordă mamelor sprijin în alăptare și îngrijirea bebelușului, dar și lucrurile de bază de care mama are nevoie pentru a-și crește copilul. Și acest demers este foarte important și binevenit, având în vedere că peste 80% din deceselor bebelușilor cu vârsta de până la 1 an pot fi prevenite prin educația mamelor, conform UNICEF.

Asociația SAMAS desfășoară deja activități importante în România, din anul 2013. Între timp, a dezvoltat singura rețea națională de educatori perinatali (din rândul asistenților medicali și moașelor), specializați în educația prenatală și postnatală, în nutriția mamei și copilului. Obiectivele Asociației pe termen lung sunt: creșterea ratei de alăptare exclusivă, informarea corectă a mamelor despre procesul nașterii, îmbunătățirea stării de sănătate a mamei, dar și a bebelușului, printr-o nutriție echilibrată atât în timpul sarcinii, cât și postnatal.

Ce conține Cutia Bebelușului

Cutia Bebelușului este un produs educațional, dar și un suport material pentru bebeluș. Valoarea ei este de 1.000 de lei. Cutia Bebelușului este însoțită de cursuri de îngrijire bebe și consiliere în alăptare. Iată ce conține.

  • Cutia de carton care se poate transforma în pat pentru bebelușul de până la 3 luni
  • Produse pentru echiparea pătuțului bebelușului
  • Produse de igienă și de îngrijire pentru copil
  • Produse de igienă și îngrijire pentru mamă
  • Produse de îmbrăcăminte 1-3 luni
  • Scutece
  • Jucărie

Cum este „construită” Cutia Bebelușului

Asociația SAMAS face Cutia Bebelușului folosind banii proveniți din donații, sponsorizari de la companiile private, cursuri, precum și din direcționarea a 2% din impozitul pe profit.

La cine poate ajunge Cutia Bebelușului

Cutia dotată cu toate cele necesare creșterii copilului în primele luni de viață poate ajunge la orice mamă care are nevoie. Pentru asta, însă, asociația SAMAS se luptă să obțină cât mai multe sponsorizări. Cei care doresc să sprijine această inițiativă pot accesa site-ul SAMAS și vota proiectul asociației în acest concurs de adunare de fonduri.

Cutia Bebelușului este solicitată fie de asistenții medicali sau sociali aflați în maternități, fie chiar de mamele în cauză. Pot primi Cutia Bebelușului acele femei care sunt minore, care provin din medii defavorizate, care sunt victime ale violenței domestice sau care fac parte din familii cu venituri lunare mai mici de 500 de lei.

De asemenea, pentru a primi Cutia Bebelușului, mama trebuie să accepte cursul de îngrijire și de consilierea în alăptare naturală.

Cum poți vota și susține Cutia Bebelușului

Proiectul „Cutia Bebelusului” a intrat în etapa finala de jurizare – votul publicului – în cadrul Campaniei „Donează cu Pago”. Este nevoie de sprijnul tuturor pentru sustinerea acestui proiect social, prin acordarea votului pe acest link: https://doneaza.pago.ro/implementarea-conceptului-cutia-bebelusului-pentru-100-de-copii-si-mame/. Votarea se închide la 4 septembrie! De asemenea, proiectul poate fi susținut și prin donații: detalii aici.

Obiectivele campaniei „Cutia Bebelușului”

  • Scăderea mortalității și morbidității infantile
  • Creșterea ratei de alăptare
  • Creșterea responsabilizării mamei și motivarea acesteia pentru a obține sprijinul material
  • Dezvoltarea sănătoasă a bebelușului
  • Prevenția unor boli din viața de adult asociate cu perioada primelor 1.000 de zile de viață (potrivit studiului realizat de Dr. David Barker, condițiile fetale și precoce pentru sugari au un efect permanent de condiționare a metabolismului și a afecțiunilor cronice ale organismului, ulterior în viață).

Citește și:

Mai multe