«Vreau căţeluşul ăsta! De ce nu pot să-l iau acasă?»

26 septembrie 2013 16:04   Național
Ultima actualizare:

Mii de lăbuţe tremurânde, multe dintre ele rănite sau retezate pe jumătate. Schelălăieli şi urlete de durere. Mirosuri de-ţi taie respiraţia... Cu fiecare zi ce trece, câinii din adăposturi sunt tot mai aproape de moarte.

Sute de suflete aşteaptă înghesuite în ţarcurile de sârmă. Când le va expira termenul, vor părăsi adăpostul! Cei mai norocoşi vor găsi familii iubitoare şi vor pleca la case noi. Cei mai mulţi, însă, vor sfârşi în cabinetul veterinar.

Aici vor scăpa de suferinţe după ce li se va administra injecţia letală. În timp ce în Capitală oamenii ies în stradă să strige împotriva eutanasierii animalelor fără stăpân, în adăposturi a început deja numărătoarea inversă.

Precum au votat aleşii, a aprobat Curtea Constituţională şi a promulgat preşedintele Traian Băsescu, maidanezii care nu îşi găsesc stăpân după 14 zile de „cazare" în adăpost, vor fi eutanasiaţi.

Iubitorii de animale au dat imediat fuga la azilul de căţei, să salveze ce se mai poate salva. Surpriză, însă! Deşi legea nu dă dreptul la viaţă căţeilor neadoptaţi pentru mai mult de 14 zile, adăposturile lucrează o zi da-una ba, cu program redus.

„Am venit de la Piaţa Unirii, pe jos, până în Mihăileşti să iau acest căţel pe care l-am văzut în ziarul vostru. Am sunat şi mi s-a spus că pot să vin să îl iau, că nu e dat. Asta ca să ajung aici cu ăsta mic, purtat pe drumuri, să aflu că nu e program de adopţii decât trei zile pe săptămână. Cică să revin mâine! De ce mai dau termen 14 zile, dacă ei nu lucrează şi câinii nu pot fi adoptaţi? Eu vreau să salvez măcar un suflet nevinovat", spune Violeta Petre, o bucureşteancă de 30 de ani. În aceeaşi situaţie sunt mulţi iubitori de animale! Oamenii sunt revoltaţi, întrucât adăpostul primăriei destinat câinilor comunitari, din Mihăileşti, nu are program zilnic. Orarul adopţiilor este lunea, miercurea şi vinerea, între orele 09.00 şi 15.00.

Vrei să adopţi un căţeluş? Click! îţi spune ce trebuie să faci :

- În primul rând, după ce te-ai hotărât să adopţi un câine, ar trebui să suni la adăpostul pe care l-ai ales. La telefon vei afla informaţii despre programul de lucru cu publicul şi vei stabili o zi şi o oră la care vei veni să iei căţelul.- Odată ajuns la adăpost, vei completa un chestionar de adopţie. Nu uita buletinul acasă! Fără el nu poţi face adopţii. În plus, va trebui să faci dovada faptului că deţii un spaţiu unde vei adăposti câinele. Cei de la adăpost îţi vor nota adresa la care va fi ţinut animalul, dar şi adresa ta din buletin.- Pe proprie răspundere îţi asumi să ai grijă de animal, să-l vaccinezi şi, bineînţeles, să nu-l abandonezi. În cazul în care eşti prins sau reclamat că ai abandonat câinele adoptat, vei primi o amendă între 1.000 şi 10.000 de lei.

Click! vă explică cum puteţi să ajungeţi la adăposturile de câini din Capitală sau din jurul acesteia.

- Ca să ajungeţi la adăpostul din localitatea Mihăileşti (judeţul Giurgiu), aflată la circa 25 km depărtare de Capitală, luaţi tramvaiul 32 din Piaţa Unirii şi mergeţi până la capăt. Coborâţi la Autogara Rahova. De aici, luaţi autobuzul care merge spre Alexandria şi anunţaţi şoferul că doriţi să coborâţi la ieşirea din localitatea Mihăileşti, pentru a ajunge la adăpost.

- Un alt adăpost se află în sectorul 3, pe strada Lunca Jariştei, în dreptul bulevardului Theodor Pallady nr. 262, imediat înainte de reprezentanţa Opel. Este drumul care duce spre Autostrada Soarelui. De la reprezentanţă se face dreapta, pe strada Lunca Jariştei, şi, în capătul acestei străzi, se află adăpostul. Mijloace de transport: tramvaiul 27 până la staţia IOR 2, adică a patra staţie de la Piaţa Sălăjan.

- Un alt adăpost este „Dogtown", aflat în localitatea Uzunu, comuna Călugăreni, judeţul Giurgiu. Fiind centru privat, aici, fiecare câine costă 100 de lei.

Ei aşteaptă să-i adopţi

Mai multe