«Vreau şi eu termopane şi polistiren»
"Vreau şi eu bloc modernizat şi cu facturi mici!". Este dorinţa bucureştencei Ilinca Toma care priveşte cu jind la blocul vecin. Ca ea gândesc sute de mii de români, care locuiesc în blocuri nereabilitate termic şi care au aflat că la ei, "nota de plată" pentru căldură a venit cu 40 la sută mai mare ca la "modernizaţi".
Strada Smaranda Brăescu nr 2 din sectorul 1 al Capitalei. Ilinca Toma are 81 de ani şi a muncit toată viaţa pentru apartamentul de două camere în care locuieşte, devenit acum o povară.
Are de plătit 420 de lei pentru energia termică folosită în ianuarie şi o pensie de doar 370 de lei.
După anveloparea termică, facturile pentru căldura consumată în acest bloc sunt mult mai mici
Nu a interesat-o niciodată cum arată blocul vecin, ştie doar că este la fel. Acum s-a dus peste administratorul Eugen Berceanu să afle de ce la ea factura este mai mare, iar la ei, mult mai mică.
"Am reabilitat termic imobilul şi din acest motiv plătim mai puţin. Am schimbat ţevile din subsol, am reparat terasa, am anvelopat termic pereţii exteriori refăcându-i practic.
Am schimbat geamurile şi uşile şi am montat termopane chiar şi la uscătorie şi la ghena de gunoi", îi explică Eugen bătrânei.
Terasa a fost reabilitată total şi a fost turnat un strat protector de bitum
Pereţii exteriori ai blocului şi cei dintre apartamente şi părţile comune au fost "plombaţi" cu 10 cm de poliestiren, prins în armături cu dibluri şi adeziv.
Firma care a modernizat blocul a montat geamuri de termopan tuturor locatarilor
"A fost montată apoi o plasă din fibră de sticlă peste care s-a aplicat tencuială şi apoi vopsea decorativă", povesteşte administratorul Berceanu.
Au fost schimbate chiar şi uşile de la ghena de gunoi şi intrarea în bloc
Pentru a intra în programul de reabilitare termică potrivit legii, locatarii trebuie să se prezinte la primărie cu o cerere însoţită de o hotărâre a asociaţiei, un tabel nominal cu semnăturile favorabile ale majorităţii proprietarilor şi fişa tehnică a imobilului.
Pentru reducerea pierderilor, au fost înlocuite toate conductele din subsol
În Capitală, primăriile suportă cheltuielile
Sectorul 1: reabilitate 337 de blocuri, 200 în program, operaţiune gratuită;
Sectorul 2: reabilitate 300 de blocuri, 220 în program, operaţiune gratuită;
Sectorul 3: reabilitate 35 blocuri, 208 în program, operaţiune gratuită;
Sectorul 4: 15 reabilitate 15, 120 în program, operaţiune gratuită;
Sectorul 5: 125 reabilitate, 261 în program, operaţiune gratuită;
Sectorul 6: 32 reabilitate, 100 în program, operaţiune gratuită.