Vrei o întreţinere mai mică la iarnă? Montează-ţi repartitoare!

6 octombrie 2013 13:49   Național
Ultima actualizare:

Ne aflăm în plin sezon de toamnă şi ar trebui să ne gândim de pe acum la factura de întreţinere care o să ne usture la buzunare. Viorel Mazilu, directorul unei firme specializate în montarea de repartitoare şi Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Habitat, ne spun în ce condiţii se instalează acestea şi cum să le folosim corect.

Ce sunt repartitoarele?

Repartitoarele reprezintă dispozitive electronice ce cuantifică numărul de unităţi de temperatură ce trec printr-un calorifer. Repartitoarele sunt de două tipuri: cele care ţin cont de temperatura exterioară şi cele care ţin cont de temperatura caloriferului. Majoritatea modelelor de repartitoare sunt preprogramabile şi au în componenţă un display digital unde se afişează consumul instantaneu şi precedent.

Viorel Mazilu

Instalarea, de către firme autorizate

Exploatarea repartitoarelor de costuri se poate realiza numai de către persoane juridice autorizate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice. Repartizarea costurilor pentru încălzire utilizând indicaţiile repartitoarelor de costuri efectuate de către persoane neautorizate atrage nulitatea repartizării respectiv a cotelor de încălzire ce revin proprietarilor.

Cum le montezi

Viorel Mazilu, director general Elsaco Brunata Bucureşti, firmă care se ocupă cu vânzarea şi montarea repartitoarelor de costuri, a declarat că „în cazul în care minimum 80% din locatarii unui imobil (care locuiesc în apartamente captive la sistemul centralizat de căldură) doresc contorizarea agentului termic, asociaţia de proprietari încheie un contract de prestări servicii cu o firmă specializată şi autorizată care va monta repartitoarele.

Ulterior, fiecare proprietar va trebui să încheie cu firma respectivă un contract de montare şi de vânzare - cumpărare a repartitoarelor. Practic, omul va trebui să plătească robineţii termostatici, repartitoarele şi mâna de lucru pentru fiecare calorifer în parte".

De ce plătim mai mult?

Mulţi nu folosesc repartitoarele corespunzător. „Oamenii nu închid termostatul când dau drumul la geamuri, lipesc obiecte de mobilier lângă calorifer, usucă haine pe calorifer etc. Pe de altă parte, există situaţii în care o persoană închide robinetul unui calorifer aflat într-o cameră nefolosită în ideea că va plăti mai puţin. Numai că, respectiva cameră poate avea un perete comun cu un apartament încălzit. În acel moment căldura din vecini pătrunde în camera neîncălzită, temperatura de aici creşte puţin, iar repartitorul înregistrează. Sunt şi repartitoare care înregistrează căldura degajată de calorifer. Cu cât caloriferul este mai mare, cu atât costurile vor fi mai mari", a mai spus Viorel Mazilu.

Uite aşa utilizezi corect repartitoarele!

Dacă ai montate repartitoare de căldură, specialitul Click! Mihai Mereuţă, îţi recomandă următoarele reguli:

Aerisiţi corect - Închide caloriferele înainte de a deschide ferestrele. Reglează apoi robinetul pe poziţia antiîngheţ.

Reglează diferenţa de temperatură a camerelor - Redu temperatura caloriferului înainte de a pleca de acasă. Nu lăsa camerele să se răcească complet!

Nu acoperi caloriferul - nu aşeza în faţa caloriferului mobilă sau draperii groase. Nu usca haien pe calorifer!

Curăţă şi aeriselte caloriferul - Pentru a te asigura că energia este folosită eficient şi economic, curăţă şi aeriseşte regulat caloriferele.

Protejează repartitorul - Protejează repartitoarele împotriva deteriorării fizice şi a pătrunderii lichidelor în interior.

Mai multe