Vrei o locuinţă? Băncile au din nou bani pentru "Prima Casă"!
Guvernul României a aprobat hotărârea prin care sumele neutilizate din plafonul total de 500 de milioane de lei destinat achiziţionării locuinţelor construite de ANL să poată fi utilizate ca plafon general de garantare pentru cumpărarea tuturor tipurilor de locuinţe. Cu alte cuvinte, cei care doresc un împrumut prin programul „Prima Casă” au toate şansele să primească banii.
Locuinţele ANL şi celelalte tipuri de locuinţe au avut, până acum, plafoane diferite. Însă, cum băncile au rămas fără bani şi nu au mai putut încheia contracte, banii s-au redistribuit.Astfel că, sumele neutilizate din plafonul total de 500 de milioane de lei destinat achiziţionării locuinţelor construite de ANL a fost alocat pentru achiziţionarea tuturor tipurilor de imobile incluse în programul „Prima Casă”. Decizia a fost luată după ce mai multe bănci au solicitat suplimentarea plafonului, în condiţiile în care multe dintre acestea şi-au epuizat sumele primite încă din prima jumătate a anului. De exemplu, CEC Bank şi-a epuizat plafonul din luna august, iar oficialii BCR au declarat că s-au aflat într-o situaţie similară.Bugetul existent, suficient până la anulPlafonul destinat finanţării locuinţelor ANL s-a ridicat la 500 de milioane de lei, din care au fost utilizate doar 315 milioane de lei. Analizele făcute pe baza actualului nivel al cererii şi estimările băncilor indică faptul că bugetul total neutilizat, de aproximativ 710 milioane de lei, buget ce include şi plafonul realocat, va fi suficient pentru aprobarea tuturor solicitărilor până la sfârşitul anului 2014.În acest sens, în perioada imediat următoare se preconizează că numărul de solicitări depuse de beneficiarii programului „Prima Casă” va atinge un vârf, generat de realocarea sumelor destinate iniţial locuinţelor ANL.Proiectul a fost finalizat la sfârşitul veriiLa sfârşitul lunii august, Ministerul de Finanţe a pregătit un proiect de hotărâre de guvern prin care să fie suplimentate fondurile de garanţii. În acest an au fost alocate fonduri de 500 de milioane de lei exclusiv pentru achiziţionarea de locuinţe ANL, din care au fost utilizate doar 315 milioane. În schimb, garanţiile pentru achiziţionarea de locuinţe de orice tip au fost alocate integral din 1 iulie 2014, astfel că nu au mai existat fonduri suplimentare pentru băncile care şi-au epuizat plafonul. Soluţia propusă de Ministerul de Finanţe a fost ca fondurile pentru locuinţe ANL care nu au fost utilizate să fie alocate pentru cumpărarea oricăruit tip de locuinţe. Această soluţie a fost deja aprobată, deci nu ne mai rămâne decât să aşteptăm publicarea ei în Monitorul Oficial. Apoi, cine vrea un apartament prin „Prima Casă” nu trebuie să-şi mai facă griji, cel puţin până la sfârşitul anului, că băncile nu vor avea bani.
Ce condiţii trebuie să îndeplineşti
Ca să poţi contracta un credit prin programul “Prima Casă” trebuie să îndeplineşti următoarele condiţii:- Nu ai deţinut şi nu deţii nici în prezent în proprietate o locuinţă, individual sau în comun, cu suprafaţa utilă mai mare de 50 de metri pătraţi.- Poţi cumpăra o locuinţă finalizată sau în diferite stadii de finalziare, inclusiv locuinţe ANL.- Poţi construi de la zero o locuinţă individuală sau împreună cu alţi 6 beneficiari, cu condiţia să ai în posesie terenul aferent, iar autorizaţia de construcţie să fi fost primită după data de 23 februarie 2010.- Dispui de avansul minim necesar.- Te obligi să constitui un depozit colateral egal cu dobânda datorată pe o perioadă de trei luni.- Nu înstrăinezi locuinţa timp de 5 ani de la data dobândirii.- Asiguri locuinţa împotriva tuturor riscurilor şi cesionezi drepturile de despăgubire în favoarea statului român.