Vrei o locuinţă prin "Prima Casă"? Grăbeşte-te că se termină banii!
Toţi cei care doresc să achiziţioneze o locuinţă prin programul “Prima Casă” ar trebui să aştepte suplimentarea fondurilor de către Guvern înainte de a semna antecontractele de vânzare-cumpărare, pentru a nu întâmpina probleme cu aprobarea dosarului de credit. Potrivit specialiştilor conso.ro, fondurile alocate pentru “Prima Casă” încep să se epuizeze.
Ai două variante pe care trebuie să le iei serios în calcul dacă doreşti să cumperi o locuinţă prin programul “Prima Casă”: fie te grăbeşti să găseşti apartamentul şi să-ţi depui rapid dosarul, fie aştepţi până când fondurile vor fi suplimentate. Specialiştii conso.ro ne sfătuiesc să nu ne riscăm inutil pentru că, în cazul în care banca nu mai are fonduri, am putea pierde avansul pe care l-am oferit vânzătorului. Practic, rămânem şi fără bani, şi fără casă. Iar dacă ne vom afla într-o astfel de situaţie, nimeni nu ne va despăgubi.
CEC Bank şi BCR nu mai au fonduri
Persoanele care intenţionează să îşi cumpere o locuinţă prin programul “Prima Casă” ar trebui să evite, în această perioadă, să semneze antecontracte de vânzare-cumpărare. Fondurile alocate de Guvern în acest an au fost insuficiente, astfel că unele bănci şi-au epuizat deja plafonul. Potrivit, conso.ro, CEC Bank nu mai are fonduri încă din luna august. De asemenea, reprezentanţii BCR au confirmat că şi această bancă şi-a epuizat fondurile alocate pentru achiziţia de locuinţe de orice tip. “Primim în continuare cereri şi ne informăm clienţii că este necesar să aibă în antecontractele de vânzare-cumpărare termene mai largi, astfel încât să nu rişte pierderea avansului”, au precizat reprezentanţii BCR pentru conso.ro.
Guvernul va suplimenta fondurile
La sfârşitul lunii august, Ministerul Finanţelor a pregătit un proiect de hotărâre de guvern prin care să fie suplimentate fondurile de garanţii. În acest an au fost alocate fonduri de 500 de milioane lei exclusiv pentru achiziţia de locuinţe tip ANL, din care s-au alocat 315 milioane lei. În schimb, garanţiile pentru achiziţia de locuinţe de orice tip au fost alocate integral din 1 iulie 2014, astfel că nu mai există fonduri suplimentare pentru băncile care şi-au epuizat tot plafonul. Soluţia propusă de Ministerul de Finanţe este ca fondurile alocate pentru locuinţe ANL şi neutilizate să fie folosite pentru achiziţia de locuinţe de orice tip. În acest sens, este nevoie ca Guvernul să aprobe această hotărâre, să o publice în Monitorul Oficial şi apoi Fondul de garantare să aloce fondurile băncilor.
Programul se derulează din 2009
Prin programul “Prima Casă”, care se derulează din a doua jumătate a anului 2009, au fost acordate 117.716 garanţii. Valoarea medie a finanţărilor accesate în cadrul programului este de 38.296 de euro. Credite prin Programul Prima Casă pot fi accesate de la BCR, BRD - Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, Banca Românească, Alpha Bank, Banca Millennium, Banca Transilvania, CEC Bank, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania, UniCredit Tiriac Bank, Credit Agricole Bank, Bank Leumi Romania, ING Bank, Marfin Bank.