Vrei să închiriezi o locuință? Uite la ce să fii atent!
Caută oferte în funcţie de bugetul alocatPrimul pas este să vă fixați foarte precis suma pe care vă permiteți să o alocați lunar chiriei pe o perioadă cât mai lungă de timp. Dacă, totuși, simțiți că bugetul nu vă satisface nevoile și doriți un apartament mai mare, mai spațios sau într-o poziție centrală, puteți lua în considerare varianta unui coleg de apartament, fapt ce ar diminua suma considerabil.
Ştii cu adevărat ce-ţi doreşti? Cauți un apartament într-o zonă liniștită? Vrei să ai în imediata vecinătate cluburile și mall-urile preferate? Mijloacele de transport în comun să fie diversificate și accesibile? Vii cu patul de acasă sau doar te instalezi comod în tot confortul? Iată numai câteva din întrebările care, în funcție de răspuns, îți vor influența șederea și bunăstarea în noul apartament pe o perioadă de câteva luni sau ani.
Unde găseşti locuinţa: ziare, internet, agenţii imobiliarePrima și cea mai la îndemână variantă este rubrica de închirieri apartamente din ziare. Internetul oferă la rândul lui o infinitate de resurse, site-uri și portaluri dedicate, unde baza de date e actualizată constant. Facebook-ul, Twitter-ul sunt și ele modalități prin care puteți să vă anunțați intențiile și cine știe, vreun prieten sau cunoștință vă poate salva. Agențiile imobiliare sunt și ele o soluție, dar, de regulă, sunt lăsate pe ultimul loc deoarece implică costuri suplimentare.
Apartamentul își merită banii?Preţul chiriei este cel important aspect din toată tevatura mutatului, deoarece implică o responsabilitate pe care în momentul semnării contractului vi-o asumați lunar. Înainte de a bate palma cu proprietarul asigurați-vă că apartamentul închiriat îndeplinește toate condițiile pe care le solicitați. Asigurați-vă dacă chiria include sau nu costurile utilităților și ale întreținerii. Verificați zona, trageți cu ochiul la tabelul cu sumele de întreținere, socializați cu proprietarul și încercați să aflați câteva informaţii despre vecinii de palier.
Citește cu atenție contractul!Ca orice act, înainte de a fi semnat trebuie mai întâi citit! Verificați cu atenție data de început și, dacă e specificată, data de sfârșit a perioadei de închiriere. Verificați dacă atât chiria cât și garanția corespund înțelegerii, dacă e specificat cine suportă costul eventualelor reparații. Dacă toate acestea sunt în regulă semnați, dar nu înainte de a mai inspecta încă o dată apartamentul pentru a evita ulterioare surprize.