Vrei să pleci cu animăluțul din țară? Ce condiții trebuie să îndeplinești

6 octombrie 2017 18:52   Național
Ultima actualizare:

Pleci în vacanță în străinătate și vrei să iei cu tine companionul mult-iubit? E bine știi că există reguli stricte în ce privește transportul animlăluțelor în afara țării. Iată care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinești înainte de a porni la drum!

Dacă vorbim de cățeluși, primul lucru pe care trebuie să îl aveți în vedere este că vârsta minimă la care poate părăsi țara este 3 luni și 3 săptămâni. Vârsta nu este aleasă întâmplător, ci este vremea la care animalul poate fi imunizat împotriva Rabiei. Potrivit legilor din România, vaccinul antirabic nu se poate face mai devreme de 3 luni, la care se adaugă o perioadă de imunizare de minimum 21 de zile.

Dacă animalul tău de companie este câine, pisică sau dihor, trebuie să deții un pașaport UE pentru animalele de companie eliberat de un veterinar autorizat. Acest pașaport certifică faptul că animalul tău de companie a fost vaccinat și deparazitat intern-extern în mod corespunzător. Deasemenea, pe pașaport, medical veterinat va certifica dacă animalul este apt medical pentru călătorie.

Pe pașaportul animalului va fi trecută obligatoriu și seria de microcip cu care animalul este înregistrat în evidențele autorităților, respectiv la RECS (Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân).

Pe lângă acestea, fiecare stat membru sau nemembru UE poate solicita o serie de acte și avize suplimentare, astfel că este bine să te documentezi temeinic în acest sens la autoritatea competentă din țara respectivă.

 La noi aceasta este Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor.

Dacă transportul va fi efectuat cu avionul, animăluțul are nevoie de o cușcă specială. Solicitați informații asupra dimensiunilor la compania cu care urmează să zburați! Asta pentru că fiecare operator își poate stabili propriile reguli și există chiar companii care refuză pur și simplu transportul animalelor. Cățeii de mici dimensiuni pot fi primiți în cabină, cu unele condiții, restul vor călători obligatoriu la cală.

Cușca de transport trebuie să fie suficient de spațioasă pentru ca animalul să poată sta în picioare, să se poată întoarce și să stea culcat lejer. Pereții trebuie să aibă orificii pentru ventilație, iar podeaua trebuie să fie solidă și să nu permit scurgerea lichidelor.

Mai multe