Vrei să strângi bani? Economiseşte în lei!

4 februarie 2013 15:03   Național
Ultima actualizare:

Vrei să pui deoparte nişte bani? Specialiştii eFin.ro îţi recomandă să economiseşti în moneda naţională deoarece leul a cunoscut în această perioadă o uşoară apreciere, iar dobânzile la depozitele în lei sunt mai avantajoase faţă de cele în valută.

De la începutul acestui an, moneda naţională a înregistrat o apreciere considerabilă în raport cu valuta, apreciere ce depinde însă atât de factori interni precum cei politici şi economici cât şi de mediul de afaceri din UE şi zona euro. Potrivit unei analize realizate de eFin.ro şi preluată de banknews.ro, dobânzile aferente depozitelor în lei vor depăşi anul acesta, în medie, 6,5%.

Ele pot deveni atractive în măsura în care va scădea inflaţia în perioada următoare.

Depozitele în lei, dobândă dublă

Pentru un deponent, o dobândă la depozit de 6,5%, aşa cum este ea afişată de bancă, înseamnă, de fapt, 5,46% după plata impozitului de profitul din dobândă.Cum inflaţia estimată se va situa în primul trimestru al acestui an la aproximativ 5%, iar în trimestrul II la aproximativ 5,3%, rezultă o dobândă reală la depozitele în lei pozitivă, sub 0,5%. Asta, în condiţiile în care pe tot parcursul anului trecut dobânda reală netă la depozitele în lei a fost negativă.

„Anul acesta, leul va fi principala monedă de economisire, spre deosebire de 2012 când populaţia a preferat să constituie depozite în euro, din cauza deprecierii leului dar şi din cauza instabilităţii politice. Anul acesta, ar fi mai rentabile plasamentele în lei deoarece dobânzile sunt aproape duble, faţă de cele la depozitele în valută", a declarat pentru eFin.ro Melania Hâncilă, economist şef în cadrul Volksbank România.

Bănci mici, oferte avantajoase

Cele mai mari dobânzi la depozite sunt disponibile în ofertele băncilor greceşti şi în cele ale băncilor care nu au o cotă de piaţă importantă. Percepţia deponenţilor e că aceste bănci sunt mai riscante. Atunci, pentru că sunt nevoite să atragă clienţi, ele trebuie să ofere un avantaj în plus.

Atenţie cum plăteşti pe Internet!

Banca Centrală Europeană a publicat un set de recomandări în scopul asigurării unui grad sporit de securitate a tranzacţiilor online. Acestea au fost puse la punct în cadrul unui forum la care au participat şi reprezentanţi ai BNR. Specialistul Click! Alexandra Popa ne spune tot ce trebuie să ştim.

Raportul pus la punct de Banca Centrală Europeană conţine 14 recomandări pentru securitatea plăţilor realizate prin internet. Cele 14 recomandări sunt împărţite în 3 categorii: control şi măsuri de securitate generale, control şi măsuri de securitate specifice şi educaţia consumatorilor.

Prima categorie se referă la siguranţa generală a platformelor de plăţi online. Furnizorii de servicii de plată ar trebui să evalueze sistemele de securitate interne periodic şi să ia în calcul scenarii în caz de risc intern sau extern. În cadrul acestei categorii s-au inclus atât tranzacţiile online cu cardul cât şi transferuri de fonduri prin internet. Controlul şi măsurile de securitate specifice au în vedere toţi paşii specifici ai unei tranzacţii online de la accesul serviciului până la iniţierea plăţii, monitorizarea şi autorizarea precum şi protecţia datelor sensibile.

Furnizorii de servicii de plată vor trebui să informeze consumatorii asupra riscurilor la care se expun şi soluţiile la care pot apela pentru realizarea de tranzacţii în siguranţă. Consumatorii trebuie informaţi asupra paşilor pe care să îi facă dacă li se solicită date personale, cum să utilizeze internetul în siguranţă şi cum pot să verifice dacă tranzacţia s-a finalziat cu succes. Consumatorii trebuie să poată comunica în orice moment furnizorilor problemele întâmpinate si să primească noutăţi, alerte şi informaţii privind proceduril de urmat în diverse situaţii.

Mai multe