Vrei să te pensionezi pe caz de boală? Uite ce trebuie să ştii!

11 august 2015 21:48   Național
Ultima actualizare:

Nu stai foarte bine cu sănătatea şi vrei să ieşi la pensie mai devreme, pe caz de boală? Te aşteaptă o procedură destul de complicată dacă nu ştii ce trebuie să faci şi cui să te adresezi. Iată cine beneficiază de o astfel de pensie şi care sunt etapele principale pe care trebuie să le parcurgi conform Casei Naţionale de Pensii Publice!

Există trei grade de invaliditate

  • Gradul I – caracterizat prin pierderea totală a capacităţii de muncă şi a capacităţii de autoîngrijire; 
  • Gradul II – caracterizat prin pierderea totală a capacităţii de muncă, cu păstrarea capacităţii de autoîngrijire; 
  • Gradul III – caracterizat prin pierderea a cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă.

"Medicul de familie îţi dă o lună de concediu pe an"

Potrivit medicului de familie Ioana Stanciu, zilele de concediu medical sunt necesare la dosarul de pensionare. Însă, medicul de familie îţi poate da doar 30 de zile de concediu pe an, dintre care maximum 10 zile consecutive. „Iniţial, medicul de familie îţi face investigaţiile minime şi îţi dă trimitere către specialişti pe diverse ramuri ale medicinei. Restul concediului medical, până la 90 de zile calendaristice, le dă medicul specialist”, spune Ioana Stanciu.

Cine beneficiază de pensia de invaliditate?

  • Cei care şi-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unei boli sau accidente care nu au legătură cu munca; 
  • Cei care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă din cauza accidentelor şi bolilor profesionale, neoplaziilor, schizofreniei şi SIDA; 
  • Persoanele care au satisfăcut serviciul militar şi au fost concentrate, mobilizate sau în prizonierat;
  • Elevii, ucenicii şi studenţii care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă ca urmare a accidentelor sau bolilor survenite în timpul practicii profesionale;
  • Persoanele care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă din cauza participării la Revoluţia din 1989. 
Mai multe