Vrei să-ți cumperi vechime în muncă? Mai ai doar trei săptămâni
Românii care au ani lipsă pe cartea de muncă, dar vor pensii mai mari în momentul în care se vor retrage din activitate, își mai pot cumpăra vechime în muncă doar până la 27 aprilie. Pentru a beneficia de drepturi, cei interesați trebuie să plătească o contribuție la sistemul asigurărilor sociale pentru perioada pe care o au de recuperat. Iată care e suma maximă pe care o au de achitat.
Fie că au muncit „la negru”, fie că au fost privați de un loc de muncă într-o anumită perioadă a vieții, românii care nu s-au pensionat încă pot obține recunoașterea la pensie a acestor luni sau ani în care n-au fost asigurați. Ei își pot cumpăra cu bani până la cinci ani de vechime în câmpul muncii. Dosarele se mai pot depune la casele de pensii doar până la 27 aprilie 2017. Pentru a beneficia de recunoaștere acestor ani la stabilirea dreptului de pensi, românii trebuie să achite o contribuție la sistemul de asigurări sociale pentru perioada pe care vor să o recupereze.
“Cota de contribuţie este de 26,3% din venitul asigurat, care nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, dar nu mai mare de 5 ori câştigul salarial mediu brut”, spun reprezentanții Casei Naționale de Pensii. Pentru anul 2017, câștigul salarial mediu brut este de 3.131 de lei. Astfel, venitul minim asigurat este 35% din 3.131 de lei, adică 1.095,8 lei. Ceea ce înseamnă o contribuție minimă de 288,2 lei pentru fiecare lună pe care vreți să o adăugați la vechime. Suma maximă pe care o poate plăti un contribuabil este 17.290 de lei. Contribuțiile se achită la casele de pensii din localitatea/județul de domiciliu.
Câți români și-au cumpărat vechime în muncă
Din datele publicate de Casa Națională de Pensii rezultă că românii au plătit déjà peste 56 de milioane de lei din buzunarele lor pentru a-și adăuga ani la vechime. Până la 10 martie 2017, casele teritoriale de pensii înregistraseră 11.204 contracte de asigurare în baza Legii 186/2016. Cele mai multe cereri au venit din partea contribuabililor din București, Constanța și Prahova.