Vrei să votezi? Îţi poţi face buletin într-o zi
Ţi-ai pierdut cartea de identitate sau o ai expirată, însă, vrei să-ţi exerciţi dreptul de vot? Stai liniştit! Secţiile de Poliţie scot buletine pe „bandă rulantă", toată săptămâna. Fără să plăteşti nimic în plus, documentul este eliberat în 24 de ore. Click! îţi spune ce acte trebuie să depui şi cât dai pe taxe.
Mai sunt fix cinci zile până când ne alegem primarii, consilierii şi preşedinţii de consilii judeţene. Aşa că e timpul să vă verificaţi buletinele! Dacă sunt expirate sau le-aţi pierdut, nu puteţi pune ştampila pe cei preferaţi.
Anul acesta se votează doar cu o carte de identitate permanentă sau provizorie, cu buletinul de identitate, dacă mai este valabil, cu paşaporul diplomatic, de serviciu ori cu carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.
Angajaţii serviciilor publice comunitare locale de evidenţă a persoanelor şi secţiile de Poliţie din toată ţara funcţionează după un program special.
"Ghişeele vor fi deschise de dimineaţă şi până seara, de la ora 08.00 la 21.00. Lucrăm la foc continuu de azi şi până duminică, inclusiv. Cei care vor veni sâmbătă sau duminică şi nu vor apuca să-şi achite taxele la CEC, le vor plăti la noi. Cărţile de identiate vor fi eliberate în 24 de ore sau chiar pe loc", a precizat, pentru Click!, Ilie Unga, de la Direcţia Generală Pentru Evidenţa Populaţiei.
Singurii care nu-şi mai pot face o carte de identitate până în ziua votării sunt cei care nu au viză de flontat. Pentru ei, termenul limită a fost de 10 martie. În cazul persoanelor care locuiesc în Bucureşti, spre exemplu, dar nu au fost luate în spaţiu pot vota doar în oraşul de domiciliu.
În cazul acelora care şi-au schimbat adresa de domiciliu după ce s-au întocmit listele electorale, pot vota dacă prezintă un document valabil de identitate care dovedeşte noua adresă. După caz, acest document poate fi însoţit de certificatul de înregistrare, de cartea de rezidenţă permanentă sau de permisul de şedere permanentă care atestă adresa actuală.
Acte necesare pentru buletin
Dacă e expirat: cererea tip; certificat de naştere, copie şi original; timbrul fiscal de 4 lei (îl cumperi de la orice oficiu poştal); taxa pentru eliberarea cărţii de identitate -7 lei; actul de identitate expirat; certificat de căsătorie, sentinţa de divorţ definitivă sau irevocabilă sau certificat de deces al soţului/soţiei, copie şi original, dacă este cazul; actul prin care se face dovada spaţiului în care locuieşti (copie şi original).
Dacă l-ai pierdut: cererea tip; certificat de naştere, copie şi original; timbrul fiscal de 4 lei (îl cumperi de la orice oficiu poştal), taxa pentru eliberarea cărţii de identitate -7 lei; certificat de căsătorie şi/sau sentinţa de divorţ definitive sau irevocabilă, certificat de deces al soţului/soţiei, copie şi original, dacă este cazul, actul prin care se face dovada spaţiului în care locuieşti (copie şi original), un document oficial cu fotografie de dată recentă (legitimaţie, paşaport, carnet de conducere), pentru certificarea identităţii, original sau copie; o declaraţie de pierdere sau o dovadă eliberată de Biroul Poliţiei Judiciare în cazul furtului.
Unde le depui? Actele se depun la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor pe raza căruia solicitantul are domiciliul sau reşedinţa. În general acesta se găseşte în cadrul secţiilor de poliţie de care aparţine domiciliul sau în cadrul primăriilor pentru localităţile mai mici.
Unde plăteşti taxele? În Bucureşti, taxa de timbru şi cea pentru buletin se plătesc în funcţie de sector. La sectorul 1, se achită la Direcţia de Impozite şi Taxe Locale, la sectorul 2, la oficiile poştale, la sectorele 3 şi 6, la birourile de evidenţă a persoanelor, iar 4 şi 5 la CEC. În cazul în care te duci să-şi faci buletinul sâmbătă sau duminică şi nu ai apucat să le plăteşti, le vei putea achita direct la ghişeul unde depui şi actele.
Atenţie cum pui ştampila pe buletinul de vot!
Dacă alegi să mergi duminică la vot, ai grijă să votezi corect din punct de vedere „tehnic". Altfel, rişti ca votul tău să fie anulat.
Ce buletine sunt declarate nule?
Buletinele de vot pe care nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare
Buletinele de alt model decât cel legal aprobat
Buletinele pe care nu a fost aplicată ştampila „VOTAT"
Buletinele pe care este aplicată ştampila „VOTAT" pe mai multe patrulatere
Excepţie. În cazul în care sunt aplicate mai multe ştampile, dar una este într-un patrulater, votul este considerat valabil exprimat. De asemenea, buletinele care conţin „mesaje" sunt considerate valabil exprimate, dacă au o ştampilă într-o singură „căsuţă".
Până la 7 ani puşcărie pentru mai multe voturi
Sunt considerate infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni, la 7 ani, următoarele tentative şi fapte: înscrierea cu ştiinţă în copia de pe lista electorală a unor persoane fără acest drept; împiedicarea prin orice mijloace a votului; violarea prin orice mijloace a votului; promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale pentru a determina alegătorul să voteze într-un fel anume; votul în mai multe circumscripţii (multiplu); tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false; introducerea în urnă a mai multor buletine; falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale; folosirea de acte false sau nule; atacul prin orice mijloace asupra secţiei de votare; furtul urnei sau al documentelor electorale; ruperea sigiliilor; deschiderea urnelor înainte de ora stabilită; folosirea urnei speciale în alte condiţii decât cele prevăzute.
Alegerile, în 10 iunie
Dumincă, 10 iunie se desfăşoară în România alegerile pentru consiliile locale, consiliile judeţene, primari, preşedinţi ai consiliilor judeţene. În Capitală, sunt alegeri pentru consiliile locale ale sectoarelor, consiliul general al Capitalei, primarii sectoarelor, primarul general al municipiului Bucureşti.