Vrei un credit cu buletinul? Îţi spunem la ce să fii atent
Creditele rapide, doar cu buletinul, care sunt oferite de instituţiile nonbancare par, la prima vedere, foarte atractive. Însă, ca să beneficiezi cu adevărat de avantajele lor, trebuie să fii foarte atent atunci când contractezi un astfel de împrumut. Dacă nu, te vei trezi că plăteşti rate uriaşe şi mai mult te afunzi în datorii.
Când ai nevoie de bani, iar băncile te refuză (ai salariul prea mic, ai rate la alte bănci, te afli în Biroul de Credite), tentaţia de a apela la o instituţie financiară nonbancară este destul de mare. Mai ales că ai nevoie doar de buletin, iar creditul ţi se aprobă în câteva ore. Înainte de a pune mâna pe telefon sau de a aplica pentru un împrumut online, trebuie să cunoşti câteva lucruri esenţiale. Nu de alta, dar s-ar putea ca după aceea să vrei să renunţi la planul tău iniţial.
Împrumuturile rapide sunt mai scumpe
Împrumuturile rapide sunt credite acordate de către instituţii financiare nebancare cu un minim de acte (1-2 acte), inclusiv persoanelor care au avut întârzieri cu plata ratelor la bănci. Sumele de bani acordate sunt mici şi pentru perioade scurte de timp. Aceste credite se adresează în special persoanelor cu probleme de finanţare (până la următorul salariu), care au nevoie urgentă de bani în orice condiţii, celor cu întârzieri la plata ratelor sau care nu se încadrează la un credit bancar. Acestea ar fi avantajele. Dezavantajul este costul foarte mare. Dobânda anuală efectivă exprimă sub formă procentuală costul anual al unui credit (dobândă şi comisioane). Însă, cu cât împrumutul este pe un termen mai scurt, cu atât DAE este mai mare. Iar astfel de credite se acordă, în general, pe un an, câteva săptămâni sau, unele, pe 35 de zile.
Dobânda anuală efectivă, mai mare pentru creditele pe termen scurt
Creditele rapide oferite de instituţiile financiare nonbancare sunt credite cu valori mici, care se rambursează pe termen scurt, prin plata unei rate lunare sau săptămânale. Dacă alegi ratele săptămânale, vei avea o dobândă anuală efectivă (DAE) mai mare. Pe de altă parte, cu cât durata de rambursare a creditului este mai mare, cu atât dobânda anuală efectivă va fi mai mică – valoarea DAE scade. Potrivit revistei Capital, pentru un împrumut de 4.000 lei, pe o perioadă de 1 an, cu o dobândă de 21%, un comision de acordare de 150 de lei şi cu rambursarea în 12 rate lunare, DAE este de 32,51%. Pentru acelaşi credit, contractat pe aceeaşi perioadă, însă achitat în rate săptămânale (52 de săptămâni) DAE va fi de 44,3%.
Împrumuturile pe termen scurt, doar dacă ai nevoie urgentă de bani
Aceste credite sunt recomandate doar pentru rezolvarea unor nevoi extraordinare şi probleme urgente. Astfel, pentru finanţarea unei investiţii mari, un credit rapid contractat de la un IFN nu e deloc recomandat. De exemplu, o instituţie financiară nonbancară oferă Creditul până la salariu. Dacă optezi pentru un astfel de împrumut, suma maximă pe care o primeşti este de 1.000 de lei, iar perioada de rambursare e de 35 de zile.
Ce avantaje prezintă creditele de la IFN-uri – Printre avantajele acestui tip de credit se numără: obţinerea banilor mult mai rapid (în maximum 48 de ore) decât de la o bancă, beneficiezi de opţiuni mai accesibile în ceea ce priveşte modul în care sunt împărţite ratele, criteriile de acordare sunt mult mai relaxate şi permisive, creditele au costuri de întreţinere mai mici (comisioane) decât un credit contractat de la o bancă.