Vrem 1 miliard € pentru moartea băiatului nostru

5 ianuarie 2016 19:43   Național
Ultima actualizare:

Părinţii unui copil care a murit în 2014 după o intoxicaţie cu gaze de sondă se luptă cu un cel mai mare producător de gaze şi petrol din Europa de Est: OMV Petrom. Ei cer daune morale de un miliard de euro de la companie, care a fost trimisă ieri în judecată sub acuzaţia de ucidere din culpă.

Tragedia s-a produs pe 27 decembrie 2014, când doi angajaţi de la OMV Petrom verificau instalaţiile de la sonda 536 din apropierea satului Ariceştii Rahtivani (Prahova). Unul dintre ei a observat corpul ghemuit al unui copil decedat. Capul acestuia era la doar 17 centimetri de derivaţia din coloana de exploatare a sondei. 

La prânz, Marian-Iulian Furcelea (9 ani) plecase de la şcoală şi se dusese la o vecină. Bătrâna îi dăduse mai multe perechi de încălţăminte purtată. Puştiul a plecat spre casă, cu ghiozdanul în spate şi cu sacoşa plină de încălţăminte. Elena Furcelea, mama copilului, crede că puştiul s-ar fi oprit lângă sondă pentru a  proba încălţămintea. De altfel, o femeie din sat l-a văzut acolo. La ora 15.00, Elena Furcelea şi-a sunat soţul, ca să-l întrebe dacă Marian a ajuns acasă. A fost momentul în care au început să-l caute pe băiat la rude şi în sat. La ora 20.00, tatăl copilului, Constantin Furcelea, a anunţat poliţia despre dispariţia băiatului. 

«O să le întemeiez copiilor o fermă»

Potrivit raportului medico-legal, moartea lui Marian a fost violentă şi a fost acuzată de insuficienţa respiratorie acută, survenită în cursul unei intoxicaţii accidentale cu gaze de sondă. Soţii Furcelea s-au constituit parte civilă în acest caz cu suma de un miliard de euro. “Viaţa unui copil nu se poate cumpăra în bani, dar cerem un miliard de euro, pentru că sonda aia scoate profit.  Cu banii ăştia o să le creez celorlalţi trei copii toate cele necesare în viaţă. O să le întemeiez o fermă”, spune Cristian Furcelea. OMV Petrom a fost trimisă în judecată de procurorii de la Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică (SUPC) pentru acuzaţia de ucidere din culpă. Procurorii susţin că “locul în care se aflau ventilul şi capătul derivaţiei din coloana de exploatare a sondei 536 Ariceştii Rahtivani nu era împrejmuit şi nici semnalizat în mod corespunzător”. Dacă ar fi existat un gard, copilul n-ar fi ajuns în apropierea sondei. 

Click! spune

OMV Petrom va colabora cu organele de urmărire penală în cazul copilului care a murit în urma inhalării de gaze emanate de o sondă a companiei şi depune toate eforturile pentru identificarea persoanei care a deschis ventilul, au declarat ieri, pentru Agerpres, reprezentanţi ai companiei petroliere. 

Mai multe