«Vrem să fumăm liberi!»
„Libertate pentru fumători!”. Este strigătul care a scos marţi (29 martie) în stradă 500 de studenţi din complexul bucureştean Regie. Aceştia sunt revoltaţi de interzicerea aprinderii ţigărilor în tot campusul, de la cămine şi terase până la alei.
“Unitate de învăţământ”. Aceasta este expresia care a pus pe jar toată comunitatea de studenţi fumători din Regie. Conducerea administrativă a complexului studenţesc a instituit interzicerea totală a folosirii ţigărilor în toată zona. Motivul? A asimilat tot campusul cu o unitate de învăţământ, iar fumatul a devenit ilegal. “Vă daţi seama ce înseamnă asta în plină sesiune, pur şi simplu ne vine să ne urcăm pe pereţi. Am decis să protestăm!”, ne-a declarat Adrian Donoiu, student la Facultatea de Energetică a Universităţii Politehnice.
Tinerii s-au organizat pe bloguri şi reţele de socializare şi vâlvătaia revoltei a cuprins cel mai mare complex studenţesc din Capitală. Sub genericul “la un fumat pe Splai”, sute de tineri au coborât în faţa căminelor, pe malul Dâmboviţei. Pentru că protestul era neautorizat şi au vrut să evite amenzile, tinerii au început să se plimbe de colo-colo. Pentru a fi mai convingători, au traversat de zeci de ori strada pe cele câteva zebre din zonă, întinzând la maximum nervii jandarmilor şi poliţiştilor prezenţi în număr mare la protest.
“Băutura nu au interzis-o în tot complexul studenţesc, dar ţigările da. Poţi bea pe alei, poţi bea oriunde, dar să fumezi nu. Cum hotărăsc ei ce viciu este bun şi ce viciu nu?”, se plânge Cătălin, masterand la Ingineria Sistemelor Biotehnice.
Studenţii din Regie cer modificarea legislaţiei astfel încât să se poată fuma în faţa căminelor în care locuiesc sau pe străzile din campus pentru a nu mai fi nevoiţi să meargă până pe Splaiul Independenţei pentru a-şi putea aprinde o ţigară.
“Nu este adevărat că studenţii nu mai au voie să fumeze pe alei. Într-adevăr este interzis aprinsul ţigărilor în camerele de cămin. În restaurante se aplică aceleaşi reguli ca peste tot în Bucureşti, nu există reguli special pentru campusul Regie”, ne-a declarat Constantin Zaharia, directorul Serviciului Întreţinere Patrimoniu din cadrul Politehnicii, cel care răspunde de cămine.