«Vrem să ne daţi de lucru»

19 aprilie 2013 14:07   Național
Ultima actualizare:

Românii stau la coadă ca să se angajeze! Disperaţi că nu mai au un serviciu de luni sau poate chiar ani de zile, pentru ei nu a mai contat că aşteaptă pe la uşi cu orele. Important a fost să ajungă în faţa angajatorilor şi să-i convingă de faptul că merită o slujbă. La Bursa locurilor de muncă au fost puse la bătaie, ieri, în jur de 19.000 de joburi.

Pe timpul lui Ceauşescu erai obligat să munceşti, altfel te lua Poliţia. Acum vrei, dar nu ai unde. De când cu criza, sute de mii de persoane şi-au pierdut serviciul. Patronii fie au dat faliment, fie au înjumătăţit personalul ca să mai taie din cheltuieli. Aşa se face că oameni de toate vârstele au rămas şomeri. Ieri, au venit la Bursa generală a locurilor de muncă, organizată în toată ţara, ca să-şi încerce norocul. La Bucureşti, a fost nebunie! Încă de la primele ore ale dimineţii au venit cu sutele, astfel că la uşa Palatului Copiilor, acolo unde s-a desfăşurat târgul, s-a format o ditamai coada.

Oamenii s-au înghesuit să stea de vorbă cu angajatorii şi să-şi lase CV-urile

"Vrem să muncim! Nu contează unde şi pe ce salariu. Sunt şomer de opt luni şi trăiesc cu 435 de lei pe lună, cât este indemnizaţia", ne-a spus Ionuţ Stănescu, care a aşteptat o oră ca să ajungă să dea ochii cu angajatorii. Alţii nu mai muncesc de un an sau chiar de trei. Au fost la toate târgurile de joburi, organizate până acum de ANOFM, dar nimeni nu i-a chemat la lucru.

Coada a făcut ocolul Palatului Copiilor

Speră ca de data asta şansa să le surâdă. Este adevărat că probabilitatea de a reuşi e destul de mică, având în vedere că la nivelul întregii ţări au fost disponibile 19.029 de joburi, în condiţiile în care sunt 492.427 de şomeri. În Capitală, bătălia s-a dat pe cele 3.824 de slujbe. Majoritatea ofertelor au fost pentru muncitori calificaţi şi pentru cei cu studii medii, iar salariile propuse de angajatori nu au sărit de 1.000 de lei.

Florian Maria a completat un CV pentru un post de şofer

«Sper să se întâmple o minune»

Maria Trifu, 48 de ani: "Nu mai lucrez de peste un an. Am lucrat la un hypermarket şi am fost disponibilizată. Sper să se întâmple o minune".Florentin Niţescu, 47 de ani: "De la 1 mai am fost anunţat că rămân fără slujbă. Am depus 400 de cv-uri on-line şi am lăsat şi aici câteva. Lucrez în IT, dar oferta e inexistentă".Maria Cioleg, 22 de ani: "Mă chinui să mă angajez de trei ani. Am fost la toate târgurile de joburi, dar nimic. Accept să muncesc în orice condiţii, salariu să am".Veronica Ciucă, 45 de ani: "Am rămas şomeră de la jumătatea lunii februarie. Caut peste tot să mă angajez, dar până acum nu am găsit nimic".Silviu Nicoale, 36 de ani: "Am fost lucrător comercial, dar am fost disponibilizat în martie. Sper să găsesc un loc de muncă ca să am din ce trăi".

Mai multe