Vremea instabilă afectează creşterea pepenilor: «Sunt cât nuca»
Fermierii din Dăbuleni şi Călăraşi nu mai pot scoate pepenii în acest an mai devreme, aşa cum s-a întâmplat în 2018. Oamenii i-au plantat în tuneluri, dar când au dat foliile jos, tot rodul a căzut. „Schimbările de temperatură ne omoară“.
Câmpurile din Dăbuleni şi Călăraşi sunt pline de culturi de pepene verde şi galben. Dacă anul trecut, pe timpul acesta, lubeniţa avea peste 1 kilogram, acum însă ea e cât o nucă.
“Anul trecut a fost un an foarte bun. Primăvara a fost cu temperaturi ridicate şi am putut ieşi pe piaţă cu marfa devreme. Anul acesta însă, schimbările de temperatură ne omoară”, explică Gelu Firan, producător din Călăraşi, citat de adevarul.ro. Fermierul spune că a fost obligat să desfiinţeze tunelurile făcute pentru pepeni întrucât temperatura de peste zi distrugea cultura.
“În câmp, în tunel, temperatura era ridicată, mai ales că afară erau aproape 30˚C. Când am dat folia jos, aproape fiecare vrej avea rod, dar a căzut pentru că noaptea temperatura a scăzut brusc”, a declarat producătorul. Cea mai bună marfă de până acum e cea din solar, mai ales la pepenele galben. “Noi am pus pepene galben mai întâi pe câmp şi după o lună, în solar. Cel din câmp însă, abia de acum începe să lege”, a spus şi Florentina Firan.
Producătorii speră ca producţia să fie la fel de bună ca anul trecut. “Dacă ne ajută vremea, vom avea o producţie bună. Pepenii sunt acum cât o nucă, dar în 21 de zile se coc şi ne putem bucura de dulceaţa acestui fruct”, au spus fermierii.
Zona Dăbuleni dă cam 15% din producţia de pepeni a ţării şi e cel mai mare bazin de pepeni extratimpurii.