Zika vine spre România cu tirul de anvelope

19 mai 2016 21:42   Național
Ultima actualizare:

Nu e banc, e o situaţie cât se poate de alarmantă. România a intrat în rândul statelor europene cu risc moderat de extindere a virusului care afectează bebeluşii încă din pântecele mamelor. Maladia e transmisă de ţânţarul-tigru, insectă care călătoreşte „clandestin”, în camioanele care transportă anvelope uzate.

România este pe lista celor 18 state europene care ar trebui să ia măsuri pentru stoparea răspândirii unei noi maladii apărute pe bătrânul continent. Microcefalia, boala bebeluşilor cu cap subdezvoltat, ameninţă şi ţara noastră din cauza uşurinţei cu care se deplasează dintr-o zonă populată în alta ţânţarii purtători ai virusului Zika. Specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au atenţionat autorităţile române încă din luna februarie că trebuie să inspecteze şi să aplice tratamente preventive la depozitele de anvelope uzate şi la service-urile auto, care sunt un mediu propice dezvoltării populaţiilor de ţânţari-tigru.

În ciuda avertismentelor moderate din partea autorităţilor medicale internaţionale, ţara noastră este mult mai expusă răspândirii „vampirilor” tropicali. România este suprasaturată de anvelope second-hand, cumpărate din ţări precum Germania şi Spania. Experţii din această industrie spun că 65% din cauciucurile auto folosite de români pe timp de iarnă sunt la mâna a doua. Pe timp de vară, anvelopele uzate echipează cam 50% din autovehiculele din ţara noastră. Ţânţarii-tigru, care au o largă răspândire în ţările tropicale, în Asia, Africa şi America de Sud, depun ouă în anvelopele uzate. „Ei nu au nevoie de luciu de apă şi condiţii climatice deosebite pentru a se dezvolta. Populaţiile se înmulţesc fără probleme în teritorii aride şi nu depind de cursurile de apă”, ne spune biologul Constantin Răduţu. Tânţarul-tigru, Aedes Aegypti, e purtătorul a peste 20 de boli tropicale, printre care microcefalia şi febra Denga. Însă, până să ne lovească virusul Zika, România are probleme cu controlul înmulţirii populaţiilor de ţânţari comuni sau din specia Aedes albopictus, ambii purtători ai meningitei West Nile.

Click! spune

  • Virusul Zika a fost depistat în 1947 în Uganda;
  • În România prezenţa ţânţarului-tigru nu a fost confirmată oficial;
  • Spania a confirmat 113 cazuri; 14 sunt femei însărcinate;
  • Ţânţarul-tigru are aceleaşi dimensiuni cu cel comun, însă e mai agresiv şi prezintă dungi pe corp, de unde şi asemuirea cu felina sălbatică.

Cum ne apărăm de țânțari

Spray-urile şi soluţiile repelente sunt cele mai bune pentru a ţine la distanţă ţânţarii şi căpuşele. În comerţ există suficiente produse de acest gen, inclusiv destinate copiilor. Folosiţi-le când mergeţi în parc, la picnic sau când ieşiţi pe înserat în zone cu vegetaţie!

Plectranthus amboinicus (sau ţânţărica) este cea mai eficace plantă în lupta cu ţânţarii. Planta emană un miros intens, ca de tămâie, care nu e pe placul ţânţarilor. Alte plante antiţânţari sunt rozmarinul, lămâiţa, crăiţa şi busuiocul.

Dacă nu suportaţi plasele de ţânţari, acum e timpul să vă mai gândiţi la asta. Vara aceasta sunt o investiţie necesară.

Bucureşti, capitala europeană fără serviciu de dezinsecţie

Specialiştii Primăriei Municipiului Bucureşti par a fi cei mai inconştienţi oameni de pe suprafaţa pământului. Capitala României nu are nici acum serviciu de dezinsecţie şi deratizare, întrucât contractul cu firma executantă a expirat în decembrie 2015. O nouă licitaţie pentru alegerea unui alt operator a fost demarată abia în această primăvară, însă procedurile sunt greoaie. Deşi ştiau acest lucru, edilii Capitalei nu au făcut nimic pentru a evita blocajul. Specialiştii spun că nu vom avea serviciu de dezinsecţie mai devreme de luna septembrie. „Tratamentele trebuiau făcute încă din martie, fără întrerupere. Această pauză va avea efecte grave şi ne-am putea întoarce la situaţia de dinainte de 1996, când în Capitală erau zeci, chiar sute de cazuri de meningo-encefalită”, spune Andrei Leca, managerul societăţii 3D România. Reprezentanţii Primăriei spun că ofertele firmelor înscrise la licitaţie vor fi deschise la 8 iunie, conform calendarului. Însă, termenul ar putea fi depăşit, întrucât o societate din Ploieşti a contestat caietul de sarcini, pe motiv că cerinţele edililor sunt aberante.

Mai multe