Zilele acestea aflăm ce se va întâmpla cu pensiile private

4 septembrie 2017 9:53   Național
Ultima actualizare:

Soarta pensiilor private obligatorii va fi decisă în această săptămână. Șeful Autorității de Supraveghere Finanicară (ASF), reprezentanți de la Ministerul de Finațe și de la Casa de Pnesii vor finaliza analiza Pilonului II.

“Sunt bani suficienţi, nu este nici o problemă în plata pensiilor. Nu se poate lega noua Lege a pensiilor de bugetul de anul acesta. Tot ceea ce înseamnă discuţii pe Pilonul II se face la nivelul Ministerului de Finanţe, al ASF şi al Casei Naţionale de Pensii. S-au descoperit acolo mici probleme în ceea ce priveşte comisioanele luate, mai mult decât trebuie, aproape 10 ani”, a declarat premierul Tudose.

El a spus însă că există analize care arată că fondurile de administrare iau un comision de 2,5 la sută, fiind păreri potrivit cărora este prea mare și nu se justifică.

În plus, a precizat faptul că nu se pune problema existenţei sau inexistenţei Pilonului II și nici a naționalizării lui.

Câți bani ne iau administratorii

Administratorii de fonduri din Pilonul II percep un comision lunar de 2,5% din contribuţia obligatorie pe care participantul o virează din salariu în contul de pensie privată. Acesta se aplică înainte de convertirea contribuţiilor în unităţi de fond şi de investire a lor.

Pe lângă comisionul aplicat contribuţiei obligatorii, administratorii de fonduri mai percep o taxă de administrare de 0,05% pe lună din activul net total al fondului rezultat după investire.

În cei zece ani de funcţionare a sistemului de pensii private obligatorii s-au strâns active de circa 7 miliarde de euro de la 7 milioane de participanţi.

Mai multe