Zilele Dovleacului, prilej de distracţie pentru buzoieni. Cât a cântărit cel mai mare bostan
A fost distracţie mare la deschiderea sărbătorii tradiţionale “Zilele Dovleacului”, organizată în comuna buzoiană Poşta Câlnău. Vedeta târgului, care va sta deschis toată săptămâna, este un bostan uriaş de peste 240 de kilograme, crescut dintr-o sămânţă americană în solul fertil din Buzău.
În prima zi, gurmanzii, dar şi curioşii au putut degusta produse tradiţionale, de la prăjituri, plăcinte la dulceţuri aromate preparate din dovleac, scrie adevarul.ro. Bostanii cultivaţi într-o multitudine de soiuri au fost expuşi cu mândrie de către cultivatori chiar la intrare în spaţiul care găzduieşte Festivalul Zilele Dovleacului, din Poşta Câlnău. Un dovleac la dimensiuni nemaiîntâlnite îi uimeşte pe trecători. ”La ediţia de acum doi ani am avut un dovleac de 120 kilograme, acum acesta depăşeşte 240 de kilograme. L-am cărat din grădină cu patru persoane, într-o pătură foarte rezistentă. Este un soi din America şi se numeşte Atlantic Giant”, spune Ionel Horhocea, organizatorul festivalului. Turiştii au fost întâmpinaţi de organizatori cu muzică şi preparate pe bază de dovleac, bunătăţi pregătite în stil tradiţional.
Cele mai curtate au fost şi standurile cu gogoşi şi plăcinte umplute cu dovleac. Sunt cele mai bune, pentru că gospodinele din Poşta Câlnău au reţete moştenite de la bătrâni şi folosesc numai ingrediente naturale. Clienţii au stat răbdători la coadă şi pentru delicioasele sărmăluţe fierte în coajă de bostan.
”Sărmăluţele sunt fierte în dovleac, în el punem şi o jumătate de cănuţă de vin alb, apoi ţinem la fiert 12 ore în cuptor tradiţional”, spune una dintre gospodine. Din peisaj nu au lipsit şi alte bunătăţi tradiţionale, precum cârnaţii de Pleşcoi, fripturile la grătar şi vinurile potrivite pentru mâncărurile pe bază de dovleac.