Ziua Europei 2020. Europenii trimit mesaje de încurajare. O tânără din Oradea reprezintă România
Pe 9 mai, sărbătorim Ziua Europei, familie din care și România face parte. Anul acesta, când se împlinesc 70 de ani de solidaritate, instituțiile UE aduc un omagiu online celor care îi ajută pe alții pentru a reuși să facă față crizei de coronavirus, iar oameni simpli transmit mesaje de încurajare. Ioana reprezintă România și este un model de urmat.
De Ziua Europei, în 2020, instituțiile UE aduc un omagiu online numeroșilor europeni care, din solidaritate, îi ajută pe ceilalți să facă față crizei cauzate de coronavirus.
Mărturii impresionante, care ne redau speranța, sunt trasmise prin mesaje scrise de oameni din mai multe state UE. România este reprezentantă de Ioana.
O tânără din Oradea, al cărei mesaj se află printre cele 46 promovate pe site-ul https://europa.eu/.
„Este important să arătăm că ne pasă, mai ales în aceste momente dificile”, este mesajul fetei.
Ea le oferă sprijin rudelor vârstnice și cu risc de infectare cu virusul ucigaș.
”Promovarea unirii și solidarității europene este esențială în această perioadă dificilă. Ioana este un excelent exemplu despre cum nu trebuie să privești departe de casă pentru a găsi pe cineva care ar putea avea nevoie de ajutor. Acest lucru ar putea fi practic, cum ar fi cumpărături pentru alimente sau rulare, sau sociale, cum ar fi întreținerea companiei prin apeluri telefonice și video. Datorită distanțării sociale, unele persoane se pot simți mai singure decât de obicei, dar există multe instrumente la dispoziția noastră pentru a minimaliza aceste sentimente. Arătând altora interpretarea dv despre # EuropeansAgainstCovid19 puteți fi o inspirație pentru comunitatea din jurul vostru, ajutând la consolidarea pozitivității și rezistenței la fel ca Ioana”, scrie în dreptul Ioanei pe site-ul https://www.europarl.europa.eu/europeans-against-covid19.
Ziua Europei, 70 de ani de solidaritate
În fiecare an, de Ziua Europei sărbătorim pacea și unitatea în Europa. Data marchează ziua istorică în care a fost pronunțată declarația Schuman.
În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, acum 70 de ani, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei.
Viziunea sa era de a crea o instituție europeană care să centralizeze și să gestioneze producția de cărbune și oțel.
Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism.
Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a UE.
26 de state fac parte din Uniunea Europeană
Statele Beneluxului şi Italia s-au alăturat Franţei şi Germaniei şi, la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Olanda. Aceste state au semnat, la 25 martie 1957, Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE).
Ulterior, la acest complex proiect de construcţie europeană s-au alăturat Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), iar la 1 mai 2004, noi zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria şi la 1 ianuarie 2007 Bulgaria şi România. Uniunea Europeană are în prezent 26 de state membre, după ce Marea Britanie a decis să rupă legătura și a ieșit anul acesta din UE.
Cum sărbătoreau instituțiile UE Ziua Europei înainte de coronavirus
În anii trecuți, pentru a marca Ziua Europei, instituțiile UE își deschideau porțile pentru public la începutul lunii mai, la Bruxelles și la Strasbourg.
Birourile locale ale UE din Europa și din întreaga lume organizau diverse activități și evenimente, pentru toate vârstele.
Mii de cetățeni participau la vizite, dezbateri, concerte și alte evenimente, pentru a sărbători Ziua Europei și pentru a sensibiliza opinia publică în legătură cu UE.
Anul acesta, totul este virtual.
Pe lângă Ziua Europei, 9 mai marchează şi Ziua Independenţei României şi a sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial.