Ziua în care parlamentarii români au făcut-o de oaie
Performanţă demnă de Cartea Recordurilor stabilită de parlamentari. Deputaţii şi senatorii, aleşi în funcţii pentru a ne reprezenta pe noi, oamenii simpli, au reuşit să înfurie pe toată lumea după ce au votat, din ”greşeală”, necunoaştere sau rea-credinţă, trei legi controversate. Click! vă prezintă cele trei acte normative şi efectele sau reacţiile pe care le-au stârnit.
Interzicerea reclamelor la medicamente
Senatul a adoptat luni, în calitate de for decizional, un proiect de lege care prevede interzicerea reclamelor explicite la medicamente. Legea, aprobată deşi a primit doar avize negative din partea comisiilor de specialitate, afectează şi farmaciile, dar şi piaţa media, pentru că mare parte din reclamele de la tv şi radio vor dispărea. În cadrul programelor de radio şi televiziune va fi interzisă şi publicitatea care induce ideea că farmacia respectivă reprezintă model sau etalon pentru celelalte farmacii. M
ăsura Senatului loveşte puternic în piaţa producătorilor şi distribuitorilor de medicamente, dar şi în industria media. Pentru produsele şi serviciile medicale, bugetul de publicitate în anul 2013, pentru toate canalele media, s-a ridicat la 31 milioane euro.
Marţi (15 decembrie), mai mulţi senatori au recunoscut că au votat din greşeală acest proiect. ”A fost haos şi nu am ştiut pe ce lege ne pronunţăm”, au declarat mai mulţi senatori pentru hotnews.ro. Parlamentarii au cerut ieri preşedintelui să retrimită legea la Senat, pentru a-şi îndrepta greşeală făcută.
Au reglementat numărul de câini la stână
Fără să vrea, deputaţii şi i-au pus în cap şi pe oieri. Peste 4.000 de ciobani s-au adunat marţi, 15 decembrie, în faţa Parlamentului pentru a protesta faţă de o lege, intrată în vigoare săptămâna trecută, care limitează numărul de câini pe care-i poate avea un cioban la stână. Astfel, oierii vor putea deţine un câine în zona de câmpie, doi în zona de deal şi trei la munte. De asemenea, ciobanii sunt nemulţumiţi de o prevedere care le interzice păşunatul în perioada iernii şi primăverii, pentru protejarea fondului cinegetic.
“Înarmaţi” cu pancarte şi talăngi, oierii au protestat ore în şir, îmbrâncindu-se la un moment dat cu jandarmii. “Dacă ne iau câinii, ne lăsăm de ciobănit sau ducem noi direct oile la urşi! Ce e prostia asta? La noi intră şi câte doi urşi pe noapte. Trebuie să ai câini buni şi mulţi la stână. Mie acum câteva zile un urs mi-a omorât porcul. Ce să faci cu un câine la stână?”, ne-a spus Gheorghe Buiman, un cioban din Zărneşti, Bran, care are o stână cu 500 de oi şi cinci câini.
Tânărul Claudiu Lazăr (30 de ani) e oier din tată în fiu şi are acum în grijă o stână de 800 de oi, la Iernut, Mureş. “Am rămas cu doi câini din cinci ca să nu iau amendă. Au şi venit paznicii de vânătoare să ne controleze. Nu numai că ne iau câinii, dar nici măcar nu ne lasă să ieşim cu oile la păşune până în aprilie. O aberaţie! Sunt păşunile noastre, e dreptul nostru”, ne-a spus ciobanul, care-şi purta cu mândrie cojocul şi cuşma de pe cap.
Pensii speciale pentru aleşi
Vor să trăiască îndestulat şi după vârsta de pensionare. Senatorii şi deputaţii au adoptat, tot marţi, proiectul de lege privind pensiile, în urma reexaminării cerute de Klaus Iohannis. Vor beneficia de pensie dacă nu sunt realeşi şi au încheiat cel puţin un mandat complet de parlamentar. Aşadar, un ales cu un mandat ar urma să primească o astfel de pensie de aproximativ 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câştiga, în plus, aproximativ 4.600 de lei.
Legea va ajunge la preşedintele Klaus Iohannis, care este obligat acum, în termen de 10 zile, să promulge proiectul.
Alexandru Arșinel, 76 de ani, actor: ”De sărbători merg la munte cu soția și copiii și sper să nu avem nevoie de vreo farmacie. Mă mir că nu au dat ordin să se închidă. E o prostie. De altfel, ne-am obișnuit, dacă vine de la parlamentari... au ei acolo de plătit niște polițe. Mai născocesc o lege și așa le rezolvă.”
Ioan Neculoiu (56 de ani) a crescut nouă copii de pe urma animalelor. “Acum am la stână 900 de oi şi zece ciobăneşti mioritici”, ne-a spus ciobanul. Bărbatul n-a putut să-şi aducă căţeii cu el, dar a venit cu un animăluţ de pluş şi o pancartă cu mesajul “Eu la stână nu mai stau, doar în Parlament mai vreu”.
Adio, fumat în restaurante şi la serviciu!
Legea care interzice complet fumatul în spaţiile închise a fost adoptată, ieri, de plenul Camerei Deputaţilor, urmând să fie transmisă preşedintelui spre promulgare informează Mediafax. Proiectul de lege, care a primit 164 de voturi „pentru”, 20 voturi „împotrivă” şi 26 de abţineri, are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr.349/2002, pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Astfel, s-au introdus măsuri care au ca scop interzicerea totală a fumatului în toate spaţiile închise şi acoperite de folosinţă colectivă, dar şi în incinta instituţiilor academice şi de educaţie sau în alte spaţii.
De asemenea, este interzis complet fumatul în toate spaţiile închise, în spaţiile de la locul de muncă, în locurile de joacă pentru copii, unităţi sanitare, precum şi cele de învăţământ. Legea nu permite amenajarea de spaţii speciale pentru fumat în clădiri de utilitate publică şi instituţii. Sunt doar două excepţii: penitenciarele de maximă siguranţă şi aeroporturile, unde pot fi amenajate spaţii speciale pentru fumat. Sancţiunile sunt de la 100 de lei la 500 de lei pentru persoane fizice şi de la 5.000 până la 15.000 de lei pentru persoanele juridice care nu respectă legea.