Ziua Mondială a Prematurităţii. Câți copii se nasc în România înainte de termen

17 noiembrie 2021 9:56   Național
Ultima actualizare:

În fiecare an, pe 17 noiembrie, este marcată Ziua Mondială a Prematurității. Cu acest prilej, specialiști din toate colțurile lumii aduc în prim-plan importanța conștientizării riscurilor pe care le implică nașterea prematură.

 În România se nasc aproximativ 20.000 de copii înainte de termen, în fiecare an, adică, la 30 de minute se naşte un prematur cu probleme neurologice, motorii, neuromotorii, informează asociatiaprematurilor.ro. Iar faptul că acești bebeluși recuperează deficitul de la naștere până la vârsta de 2 ani, însă aceste teorii sunt false.

Un copil născut înainte de termen are nevoie să fie evaluat, monitorizat și să se intervină constant în evoluția lui pentru a preveni problemele asociate prematurității care apar odată cu dezvoltarea lui.

Bebelușii prematuri sau îndelung spitalizați au nevoie de monitorizare și evaluare medicală și după externare, în fiecare etapă de dezvoltare. Se recomandă ca bebelușul să fie examinat periodic de către medicul neonatolog și/sau pediatru, apoi se fac trimiteri pentru examinări din punct de vedere neuro-motor, psiho-cognitiv, oftalmologic șamd.

În țară, familiile trebuie să parcurgă sute de km pentru a ajunge la specialiști, iar costurile de îngrijire pentru acești copii ajung la sume uriașe. Doar tratamentele de recuperare pot ajunge la 3500-4000 de lei/lună.

De ce celebrăm Ziua Mondială a Prematurității

Demersul pentru marcarea acestei zile a început, în 2010, prin iniţiativa Fundaţiei Europene pentru Îngrijirea Nou-născuţilor. A fost celebrată pentru prima dată începând din 2011. Prin celebrarea acestei zile se are în vedere creşterea conştientizării asupra riscurilor pe care le implică naşterea prematură, scrie Agerpres. Scopul Zilei Mondiale a Prematurităţii este educarea mamelor în vederea diminuării anumitor riscuri care ar putea duce la naşteri premature şi determinarea găsirii resurselor financiare pentru dotarea maternităţilor cu aparatura necesară acestor copii.

Prematuritatea, o cauză a mortalității copiilor până la vârsta de 5 ani

Conform Organizație Mondiale a Sănătății, aproximativ 15 milioane de copii se nasc înainte de termen (înainte de împlinirea a 37 de săptămâni de sarcină), în fiecare an. Complicaţiile care apar în situaţia naşterilor înainte de termen reprezintă principala cauză a mortalităţii în rândul copiilor cu vârsta sub 5 ani. Aproximativ 75% dintre aceste decese ar putea fi prevenite prin intervenţii moderne şi rentabile.

Aparatura necesară include incubatoare, mese de resuscitare sau aparate speciale de testat hemoglobina şi funcţiile vitale ale nou-născuţilor prematuri.

Cauzele nașterilor premature

Studiile arată că, peste 60% dintre cazuri se înregistrează în Africa şi în Asia de Sud. În ţările sărace, aproximativ 12% dintre bebeluşi sunt născuţi prematur, faţă de 9% în ţările mai bine dezvoltate. Printre factorii de risc care pot genera o naştere prematură se numără: fumatul, consumul de alcool, utilizarea medicamentelor, regimul alimentar, stresul, vârsta de peste 35 de ani.

Ziua Naţională a Copilului Prematur din România a fost instituită prin Legea nr. 189/2020 publicată în Monitorul Oficial nr. 767 din 21 august 2020. Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaţilor, for decizional, la 27 iulie 2020.

Pentru a marca Ziua Mondială a Prematurității unele instituții ale statului își iluminează clădirile în violet. Seara trecută și Universitatea de Medicină și Farmacie s-a alăturat acestui demers. 

Mai multe