Ziua Mondială a Sănătății! Ministrul Nelu Tătaru: ”Este cel mai dificil 7 aprilie”

7 aprilie 2020 11:40   Național
Ultima actualizare:

Ziua Mondială a Sănătății este sărbătorită, în fiecare an, pe 7 aprilie. Până anul acesta, evenimentul era marcat printr-o serie de conferințe, seminarii, dezbateri, pe tema importanței asigurării asistenței medicale. Erau organizate chiar și evenimente sportive, chiar și culturale, la care luau parte o mulțime deoameni. Anul acesta, importanța acestei date este amintită în mesajele transmise de autoritățile medicale din întreaga Lume. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a spus că acesta ”este cel mai dificil 7 aprilie din ultima perioadă”.

În acest an, Ziua Mondială a Sănătăţii va scoate în evidenţă contextul actual în care lucrează asistenţii medicali şi moaşele în toate ţările din lume, iar Organizația Mondială a Sănătății va face o serie de recomandări pentru ca efectivele de personal să fie mărite.

Situația în România nu este chiar ușoară, în ceea ce privește acorderea de asistență medicală, având în vedere contextul pandemic în care ne aflăm. Peste 4.000 de români s-au îmbolnăvit de coronavirus, iar ultimele date arătau că 176 dintre pacienți au murit. Și la nivel mondial situația este critică. Rapoartele transmise de OMS arată că 1,27 milioane de oameni suferă din cauza coronavirusului, iar numărul deceselor a trecut de 70.000.

Din această cauză, autoritățile sanitare marchează ziua prin mesaje de încurajare transmise medicilor și asistenților care se luptă cu virusul.

”Transmit un gând de apreciere și încredere colegilor mei de breaslă, medicilor, asistenţilor medicali, infirmierilor pentru efortul depus în asigurarea asistenţei medicale, precum şi pentru celelalte categorii de personal care lucrează în unităţile sanitare, serviciile de ambulanță, direcțiile de sănătate publică, Ministerul Sănătății şi care fac posibilă funcţionarea acestora în aceste zile în care cu toții suntem greu încercați”, a transmis ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

”Este cel mai dificil 7 aprilie din ultima perioadă, dar am convigerea că împreună vom trece și peste această provocare. Personalul din sistem a știut să se mobilizeze și să își adune forțele atunci când a fost nevoie. Știm să ne onorăm meseria!

Anul acesta salutăm activitatea asistenților medicali și moașelor și vreau să subliniez rolul vital pe care aceștia îl joacă în menținerea sănătății cetățenilor noștri, în special în acest timp” a mai subliniat ministrul.

Nelu Tătaru a mai vorbit și despre pacienții romîni, despre care a spus că trebuie să fie în centrul sistemului și au dreptul la tratamente de ultimă generație la fel ca cele asigurate pacienților din Europa. Iar despre cadrele medicale din România a spus că merită condiții de lucru, similare cu cele asigurate în țările dezvoltate ale lumii.

Ziua Mondială a Sănătății, stabilită acum 48 de ani

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a găzduit, în 1948, prima întrunire la nivel mondial dedicată sănătăţii, în cadrul căreia s-a hotărât aniversarea la 7 aprilie a Zilei mondiale a sănătăţii, însă a fost marcată pentru prima dată abia în 1950.

 Organizaţia Mondială a Sănătăţii recunoaşte rolul important pe care profesioniştii din domeniul sănătăţii îl pot juca ajutând factorii de decizie de a identifica nevoile oamenilor în ceea ce priveşte îngrijirea, în special la nivelul asistenţei medicale primare. Campania pentru Ziua mondială a sănătăţii oferă, de asemenea, o oportunitate pentru miniştrii sănătăţii şi ceilalţi factori de decizie guvernamentali să se angajeze să ia măsuri pentru a elimina lipsurile în ceea ce priveşte Acoperirea Universală cu Servicii de Sănătate în ţările lor, precum şi pentru a evidenţia progresele înregistrate deja.

Conform OMS, creşterea forţei de muncă în aceste domenii va fi un lucru vital pentru statele care vor să atingă obiectivele din domeniul sanitar, maternal şi de îngrijire a copilului, dar şi în ceea ce priveşte combaterea bolilor infecţioase.

Anul acesta, de ziua lor, cadrele medicale salvează vieți. Este cel mai dificil 7 aprilie din ultima perioadă. Medicii, asistenții și toți cei care lucrează în sistemul medical, luptă cu cel mai de temut dușman al momentului.

Citește și: 

Ziua Mondială a Sănătății 2019. Care sunt bolile care afectează românii

Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului. Ce drepturi au bolnavii în România

Mai multe