Ne paşte un alt Cernobîl?

13 august 2010 15:53   Actualitate
Ultima actualizare:

Pericol! O centrală atomică din Rusia este ameninţată de incendiile fără precedent. Flăcările au ajuns ieri la mai puţin de 300 de metri de centrul nuclear din oraşul secret Sarov.

Rusia luptă împotriva incendiului din jurul centrului nuclear de la Sarov

Panică în Rusia! Incendiile au ajuns la Cernobîl! VIDEO

"În morgile din Moscova numărul cadavrelor e de două ori mai mare decât în mod normal"

Luptă pe viaţă şi pe moarte cu un incendiu care ameninţa ieri centrala nucleară Sarov, situată la 500 kilometri de Moscova (2.000 de kilometri de Bucureşti).

Flăcările au izbucnit după ce un fulger a lovit pinii din rezervaţia naturală din apropiere de acest oraş  interzis străinilor. 

Un preot din Rusia se roagă pentru ploaie - VIDEO

Fumul a învăluit Moscova: locuitorii poartă măşti de protecţie!

Vezi aici imagini cu Moscova cuprinsă de fum:

De teamă că s-ar putea întâmpla un dezastru asemănător celui de la Cernobîl, unde explozia unui reactor a afectat sute de mii de oameni în anul 1984, au fost mobilizaţi 3.400 de pompieri, ajutaţi de avioane, elicoptere, platforme feroviare cu tunuri de apă şi o mulţime de voluntari pentru stingerea flăcărilor.

“În acest moment, avem sub control întreaga zonă. Sarov nu este în pericol”, a ţinut să dea asigurări un oficial.

Conducerea celui mai important centru nuclear al Rusiei a anunţat că materialele radioactive au fost evacuate încă din 4 august, din cauza incendiilor de pădure.

Autorităţile ruse acordă puţină importanţă ameninţării radioactivităţii răspândite în aer, scrie ziarul britanic “The Daily Mail”.

Milioane de victime în 1986

Incendiile pârjolesc zone aflate la 56 kilometri de la Cernobîl, cel mai poluat teritoriu ca urmare a exploziei de la centrala nucleară din 1986.

La 26 aprilie 1986, două explozii au zguduit un reactor al centralei nucleare de la Cernobîl ( Ucraina).

În timpul incendiului s-au răspândit în aer mari cantităţi de substanţe radioactive.

Primele victime au fost pompierii, soldaţii şi lucrătorii care au participat la lichidarea efectelor exploziei, dintre care 25.000 de oameni au murit şi alţi 200.000 au fost grav afectaţi.

Alte milioane de persoane din zonele învecinate, inclusiv din România au avut de suferit de pe urma dezastrului, îmbolnăvindu-se de cancer sau alte boli, sau aducând pe lume copii cu malformaţii.

Este la 2.000 km distanţă de Bucureşti

Mai multe