Noi i-am votat, ei ne aduc în sapă de lemn!
Măsurile de austeritate, care provoacă atâtea nemulţumiri în ţară, le sunt străine localnicilor din Zărneşti, deşi casele oamenilor se află la doar 20 de kilometri de oraşul Braşov. Anunţul că salariile, pensiile şi indemnizaţia pentru creşterea copilului se vor reduce i-a lăsat cu gura căscată pe oameni, care, tot ca să facă economie, deschid mai rar televizorul.
Guvernul taie în carne vie, iar îngrijorarea românilor creşte pe zi ce trece şi nu-i mai lasă să pună geană pe geană.
La Zărneşti, însă, oamenii, care trebăluiesc prin curţi sau la câmp cât e ziua de lungă, n-au timp de televizor, aşa că nu prea sunt la curent cu ştirile.
Reporterul Click! le-a dus, ieri, veştile rele. Fie că sunt bugetari, pensionari, şomeri sau mame, oamenii au înţeles că, din iunie, în casele lor vor intra mai puţini bani, iar traiul lor va fi serios deteriorat.
Neputincioşi, îşi pun speranţa în Dumnezeu şi se roagă să nu dea cu piatră, că altfel le strică grădinile şi nu mai au nici ce mânca.
„Când ai treabă în bătătură, nu ai timp de televizor. Nu ştiam că ne taie banii. Vai de capul nostru! Cine ştie ce s-o mai alege şi de noi. Numai Dumnezeu ştie", se plânge Nicolae Scorneică (51 ani), proaspăt şomer şi fost angajat la o fabrică din localitate.
Omul, pe care l-am găsit la munca câmpului, nu are bani nici de pâine, cumpără ţigări la bucată şi trăieşte de pe o zi pe alta. "Noi i-am votat, ei ne-au adus la sapă de lemn", a încheiat Nicolae Scorneică.
Ce ne taie Guvernul
Premierul Emil Boc a anunţat ieri seria de măsuri ce vor fi luate pentru ieşirea din criză. Documentul precizează că deciziile sunt aplicate, de la 1 iunie până la 31 decembrie 2010.
*Indemnizaţia de creştere a copilului va fi diminuată cu 15%, dar nu va fi mai mică de 600 de lei;
*Salariile bugetarilor vor fi diminuate cu 25%, fără a scădea sub nivelul salariului minim pe economie, de 600 lei;
*Pensiile vor scădea cu 15%, dar nu sub nivelul de 350 de lei, iar cele speciale vor fi recalculate;
*Se renunţă la ajutorul pentru tinerii căsătoriţi și la salariile compensatorii;
*Cota de cheltuieli deductibile pe venituri, din drepturi de proprietate intelectuală va fi redusă de la 40%, la 20% din venitul brut;
*Guvernul a decis să renunţe la subvenţiile pentru încălzire;
*Tichetele de masă şi cadou, cele de creşă, de vacanţă, precum şi plăţile compensatorii vor fi impozitate;
*Biletele de tratament destinate pensionarilor vor fi eliminate;
*Impozitele pe proprietate vor fi de două ori mai mari faţă de valorile actuale pentru persoanele care deţin una sau două locuinţe neînchiriate în afara celei de domiciliu, în timp ce pentru trei case în afara celei de domiciliu va fi o taxă cu 300% mai mare.
*Va fi eliminat plafonul de venit neimpozabil de 600 lei pentru câştigurile din jocuri de noroc, iar cota de impozitare va fi de 25%.
Ce ne mai lasă Guvernul
Pensia socială minimă garantată de 350 lei se menţine, în timp ce venitul minim garantat (350 lei) va fi restrâns şi destinat doar persoanelor aflate în situaţii financiare dificile;
Alocaţiile copiilor nu se modifică şi nici bursele studenţilor;
Nu se vor diminua indemnizaţiile pentru persoane cu handicap şi veterani de război.