Nu folosiţi culori tari în camera copilului!
O încăpere cât mai simplă şi mai puţin aglomerată cu mobilă, fără culori puternice. Aşa ar trebui să arate camera copilului, spune designerul Click!, Cristina Joia.
Universul copiilor trebuie să fie unul vesel şi colorat. Totuşi, amestecul de nuanţe şi explozia de culori tari, gen roşu crud, verdele tare, albastru închis, suprastimulează copilul.
Dacă mai punem la socoteală şi jucăriile care „populează" camera, decorul va deveni obositor, iar efectul ar putea fi invers decât cel scontat: scăderea interesului pentru jucării, apatie, nervozitate.
Aşa nu! Camerele în culori puternice, ţipătoare, pline de jucării, devin obositoare
Nu folosiţi nici culori închise, bătrânicioase, cum ar fi wenghe, gri etc. Sunt recomandate nuanţele pastelate datorită efectului liniştitor (crem, bleu, vernil, bej deschis, lila).
Cuvertura de pat şi accesoriile ar trebui să conţină imprimeuri. Pentru a înveseli camera copilului, alegerea unei teme decorative este o idee bună.
Astfel, vă puteţi inspira din lumea poveştilor sau a desenelor animate, pentru a oferi micuţilor un decor plin de farmec.
De asemenea, sunt câteva trucuri pe care le puteţi folosi pentru a face camera să pară mai mare decât este.
Culoarea aleasă pentru pereţi ar trebui să fie cât mai deschisă posibil pentru a creşte percepţia de spaţiu larg.
Podeaua trebuie să aibă aceeaşi culoare (parchet deschis - stejar albit, mesteacăn etc.) sau să fie de o nuanţă apropiată cu pereţii pentru a creea iluzia de lumină continuă.
Culorile reci (gen albastru), dar şi cele foarte calde (galben, orange) pot face camera să pară mai mică.
Atenţie la ferestre!
Mulţi experţi recomandă renunţarea la perdelele şi draperiile lungi în camera copilului, mai ales în primii ani de viaţă, când învaţă să meargă şi caută sprijin în orice lucru.
De asemenea, evitaţi să lipiţi pe geamuri colante sau abţibilduri haioase care îi pot tenta pe copii.
Alegeţi storuri textile ori draperii scurte, care să nu depăşească marginea inferioară a ferestrei.
Centrul încăperii, lăsat liber pentru joacă
Nu aglomeraţi centrul camerei! Indiferent de alegerea făcută, amplasaţi mobilierul în aşa fel încât centrul camerei să rămână liber, pentru a permite celor mici să se joace.
Nu folosiţi finisaje reci, precum gresia sau metalul! Acoperiţi podeaua cu parchet din lemn masiv (ideal) şi izolaţi-o cu o mochetă sau un covor gros din fibre naturale, pentru că micuţul se va juca cu siguranţă pe jos.
Pentru locurile rămase libere în cameră, puteţi lua în considerare saltele pentru pardoseală, pufi coloraţi cu feţe de animăluţe sau perne pe care le puteţi personaliza cu numele copilului, etc.
Copii adoră să stea să se joace pe podea - deci acestea se vor dovedi mult mai utile decât tradiţionalele scaune şi se pot spăla mai usor.
Paturile suprapuse, ideale dacă aveţi doi copii
Dacă sunteţi părinţii a doi micuţi, cea mai bună soluţie este să amenajaţi o cameră pentru amândoi, deoarece în felul acesta vor învăţa să-şi împartă lucrurile.
Paturile suspendate reprezintă unul dintre răspunsuri. Împreună şi, în acelaşi timp, separaţi, cei doi nu se vor ciondăni pentru locul de la margine.
Şi vor fi încântaţi de spaţiul de joacă rămas liber.