«Nu mai simţim nevoia să facem sex»
Cititorii întreabă şi specialiştii răspund.
"Sunt căsătorită de 10 ani. Şi eu, şi soţul meu suntem la a doua căsnicie. Este normal să nu mai simţim dorinţa de a face sex? Nu am fost niciodată foarte pasionali împreună, suntem mai mult prieteni, ne înţelegem bine şi nu cred că ne dorim altceva, niciunul dintre noi. Totuşi, suntem singurul cuplu care funcţionează aşa? Ne paşte vreun pericol?" Antonia, 42 de ani
De-a lungul unei relaţii, pasiunea are nevoie de multă implicare şi de autenticitate pentru a rămâne la fel ca la început, a spus psihologul pentru Adevărul.
În majoritatea cuplurilor, ea se transformă, în timp, într-un tip diferit de energie, care poate fi la fel de benefică, dar în alt fel. Atunci când însă, de la început, pasiunea nu a fost o predominantă a relaţiei, este foarte greu să te aştepţi ca ea să apară brusc.
Atât timp cât pentru voi acest lucru este confortabil, iar voi sunteţi singurii afectaţi de el, este greu să-l discutăm în termeni de normal sau anormal. Multe cupluri sunt în situaţia în care vă aflaţi dvs., chiar mai multe decât aţi crede. Intimitatea dintre două persoane implică însă anumite componente pe care voi le pierdeţi.
Puteţi să coexistaţi foarte mult timp aşa, însă pericolul poate să apară oricând, pentru că oricare dintre voi poate întâlni o persoană, o situaţie care să-l trezească la viaţă, astfel încât să-şi dea seama că în această relaţie pierde dorinţa de a iubi plenar. Şi atunci s-ar putea să fie prea târziu ca această dorinţă să fie asociată cu cel care-i este alături.
Am 34 de ani şi încerc să rămân însărcinată. În sensul acesta, îmi testez temperatura zilnic, dimineaţa. Conform graficelor din ultimele 4-5 luni, se înregistrează perioade de creştere peste 37 de grade Celsius. De 5 zile însă mi-am făcut şi teste de ovulaţie. Ce înseamnă atunci când temperatura este constant peste 37 de grade câteva zile, dar testele de ovulaţie ies negative? Pot avea ovulaţie chiar dacă testele nu o arată, ci doar temperatura creşte? Magda Prodan
Dr. Alexandra Crişan medic primar, obstetrică-ginecologieSpitalul Clinic Filantropia
Atât temperatura bazală (măsurată corect, dimineaţa la trezire, înainte de orice efort), cât şi testele de ovulaţie care se găsesc în comerţ sunt metode indirecte de depistare a ovulaţiei. Pentru a stabili cu mai mare acurateţe ziua ovulaţiei sunt necesare teste hormonale, care se fac în ziua 3-4, apoi a 14-a şi a 21-a ale ciclului menstrual. Concomitent trebuie făcute şi câteva ecografii transvaginale de monitorizare a ovulaţiei. Curba temperaturii bazale la un ciclu menstrual regulat de 28 de zile trebuie să prezinte o creştere cu 0,4 grade Celsius în ziua 14-15, ca apoi să rămână în platou încă 8-10 zile. Vă recomand să vă adresaţi ginecologului dumneavoastră, care vă poate indica cu exactitate ce fel de dozări hormonale vă sunt necesare pentru a alcătui un profil hormonal corect.
"De câtva timp am observat că mi s-a rărit mult părul. Am 35 de ani, nu este cam devreme să chelesc? Este adevărat că tatăl meu are calviţie, dar mi-a spus că primele semne au apărut la el după 40 de ani. Nu folosesc geluri şi-l tund destul de des. Mi se pare că problema afectează toată suprafaţa capului, dar poate că mă înşel. Ce pot face ca să încetinesc căderea părului, dacă nu chiar să opresc acest proces?" Adrian, Deva
Prof. dr. Anca Zbrancamedic specialist dermatolog
Pierderea părului depinde de factori genetici, iar vârsta la care cei din familia dumneavoastră au început să aibă părul mai rar va fi mai mare decât cea la care dumneavoastră vă pierdeţi părul.Dacă nu este vorba strict despre o alopecie androgen dependentă, puteţi începe prin a folosi, de exemplu, Alpecin, soluţie împotriva căderii părului, Dercos sau Cronostim, cu care vă veţi masa pielea capului de două ori pe zi şi prin a lua capsule de complexe cu aminoacizi, vitamine şi minerale, zilnic, trei luni la rând. Între timp, trebuie să consultaţi un dermatolog care să stabilească diagnosticul, implicit motivele căderii părului. S-ar putea să aveţi nevoie de medicamente aplicate local sau luate pe cale orală (minoxidil, finasterid etc.), dar, spre deosebire de dermatocosmetice şi de suplimentele nutritive, acestea nu pot fi luate fără reţetă de la dermatolog.
"Am 54 de ani, soţul mi-a decedat de un an şi trei luni şi de atunci nu mai am stare. Am probleme cu glanda tiroidă şi cu tensiunea, cea mică este peste 9, sunt foarte agitată, simt că nu-mi aflu locul şi toate mă apasă. Nu ştiu cu ce să mă tratez, vă rog să mă ajutaţi cu un sfat."Maria (întrebare postată pe adevarul.ro)
Dr. Ana Maria Munteanumedic specialist endocrinologSpitalul Militar Central
Stresul major prin care aţi trecut în urmă cu un an a contribuit semnificativ la deteriorarea stării dumneavoastră de sănătate, prin creşterea secreţiei hormonilor de stres şi prin alte modificări hormonale ce apar în astfel de situaţii de suprasolicitare. Sunt binecunoscute afecţiunile psiho-organice induse de stres (de exemplu, tulburările de ritm, gastritele şi ulcerele, colonul iritabil, creşterea glicemiei la un pacient cu diabet, a tensiunii arteriale la un pacient hipertensiv etc.). Este adevărat că stresul poate afecta şi funcţionarea glandei tiroide, declanşând sau agravând o hipertiroidie (secreţie de hormoni tiroidieni în exces). Ţinând cont însă şi de celelalte afecţiuni de care suferiţi şi de faptul că la această vârstă pot apărea şi alte probleme de sănătate, sfatul meu este să apelaţi în primul rând la ajutorul unui psiholog sau al unui medic psihiatru, pentru a beneficia de un ajutor real. De asemenea, este bine să vă faceţi un set de analize, cu trimitere de la medicul de familie.
"De 20 de ani, am în dormitor o sobă de teracotă cu uşă din azbest. De curând, am aflat că este periculos pentru sănătate. Vă rog să-mi spuneţi la ce fel de simptome trebuie să fiu atent şi dacă ar trebui să merg la medic şi/sau să schimb uşa". Aurel Georgevici, Reşiţa
Dr. Magda Ciobanumedic specialist pneumologInstitutul de Pneumologie „Marius Nasta"
Expunerea cronică la azbest poate produce cancer pulmonar, riscul fiind cu atât mai mare dacă şi fumaţi. Prin urmare, simptomele care trebuie să vă pună pe gânduri ar fi tuse, expectoraţie cu sânge (chiar şi striuri), probleme cu respiraţia la efort, scădere în greutate (fără a ţine o dietă), scăderea poftei de mâncare, durere toracică (atenţie, pot fi numeroase cauze ale durerii toracice!). Este bine să faceţi un consult medical. Schimbaţi urgent uşa sobei şi, dacă fumaţi, renunţaţi la tutun cât mai grabnic!