«Nu-mi dau demisia. Nu am comis nici o ilegalitate»
Implicat într-un imens scandal de corupţie la nivel european, Adrian Severin nu numai că nu îşi dă demisia din Parlamentul European, ba se dă şi victima unei teribile conspiraţii care ar fi avut drept scop anihilarea „unui român influent şi incomod".
Citeşte şi:
Adrian Severin «a pus botul» la 100.000 de euro!
Adrian Severin, prins cu „mită" de 100.000 de euro la Bruxelles
Prins cu mâţa în sac şi cu dovada că s-a lăsat corupt de nişte falşi lobby-işti care îi promiteau până la 100.000 de euro pe an în schimbul unor servicii de aşa-zisă consultanţă, Adrian Severin rezistă presiunilor de a-şi da imediat demisia din PE.
În ciuda faptului că a fost convocat inclusiv de către liderul Socialiştilor europeni, Martin Schulz, pentru a da explicaţii la acuzaţiile extrem de grave care i se aduc în cotidianul britanic Sunday Times, Severin a ţinut ieri dimineaţă o conferinţă de presă în care a acuzat pe toată lumea: cotidianul cu pricina este „specialist în colportarea scandalurilor", „s-au pus bani grei în joc pentru a compromite un om incomod, pentru că un român influent nu este acceptat", „cer măsuri penale împotriva ziariştilor de la Sunday Times".
Concluzia lui Severin a fost clară: „Eu ştiu de ce nu am să îmi depun demisia. Nu am comis nici o ilegalitate, iar aceste alegaţii sunt false".
Totuşi, probabil că la sugestia unor influenţi membri PSD, Adrian Severin a anunţat că se autosuspendă din funcţia de vicepreşedinte al partidului şi din cea de membru BPN până la clarificarea situaţiei.
Prima reacţie extrem de dură din partea PES a apărut ieri după-amiază. Vicepreşedintele socialiştilor, Hannes Swoboda a declarat pentru RFI că Adrian Severin ar trebui să demisioneze din PE. „Cred că orice caz de corupţie sau semicorupţie este total inacceptabil".
Chemat de urgenţă la Bruxelles să dea explicaţii
Tot ieri, europarlamentarul a luat drumul Bruxelles-ului, acolo unde era aşteptat de mai marii Socialiştilor europeni pentru altă rundă de clarificări.
În timp ce Severin se chinuia să explice cum e cu banii care l-au tentat şi, mai ales cum nu l-a păcălit pe colegul Sebastian Bodu să depună în locul său, gratis, amendamentul la lege -de unde a pornit tot scandalul- Parlamentul European l-a chemat pentru explicaţii.
DNA s-a autosesizat
În legătură cu presupusele fapte de corupţie săvârşite de Adrian Severin s-a autosesizat şi DNA.
«DNA a luat la cunoştinţă despre articolele din presa română şi cea internaţională care relatează aspecte referitoare la săvârşirea unor eventuale fapte de corupţie de către Adrian Severin, astfel că instituţia urmează a se sesiza şi a face verificări», a declarat Livia Săplăcan. Reporterii britanici le-au propus mai multor deputaţi să plătească 100.000 de euro pe an în schimbul unor amendamente a căror adoptare ar putea-o obţine.
Slovenul şi austriacul au demisionat
În timp ce Adrian Severin se ţine cu dinţii de scaunul de eurodeputat, ceilalţi doi colegi ai săi implicaţi în acelaşi scandal au demisionat deja din PE.
Austriacul Ernst Strasser, membru PPE, s-a retras din politică duminică, imediat după izbucnirea scandalului.
Slovenul Zoran Thaler, membru PES, a demisionat ieri din funcţia de eurodeputat.
«Aş vrea să informez publicul că demisionez din calitatea de membru al Parlamentului European. Conform cu standardele mele etice, aş vrea ca adevărul să iasă la iveală şi să arate cine a acţionat legal şi cine a acţionat ilegal. Demisia mea ar trebui să permită o investigaţie, în afara oricărei presiuni», a precizat Thaler.