NYT: Detectoare de bombe nefuncţionale vândute Irakului, confecţionate în România
Potrivit materialelor apărute în presă, care citează un asociat al firmei britanice ATSC, dispozitivele pentru detectarea bombelor livrate în Irak erau produse, la un preţ de 250 de dolari, de furnizori din Marea Britanie şi România.
Directorul companiei britanice ATSC, Jim McCormick, în vârstă de 53 de ani, a fost arestat vineri în Marea Britanie, fiind acuzat că a exportat în Irak dispozitive pentru detectarea bombelor care funcţionau necorespunzător.
Potrivit declaraţiilor asociatului companiei ATSC prezentate pe larg de cotianul american NYT, "toată lumea de la ATSC ştia că nu era nimic în interiorul" dispozitivelor ADE 651.
O anchetă va avea loc şi la Bagdad, pentru a analiza de ce s-au cheltuit peste 85 de milioane de dolari pentru a achiziţiona 800 de detectoare care nu funcţionează.
Potrivit materialelor apărute în presa internaţională, care citeazuă auditori irakieni, guvernul de la Bagdad a plătit între 40.000 şi 60.000 de dolari pentru fiecare detector, deşi ATSC le comercializează la un preţ de 16.000 de dolari, conform New York Times.
Diferenţa de bani ar proveni din pregătirea personalului, piese de schimb şi autorizaţii.
"Testele au demonstrat că tehnologia folosită pentru ADE 651 şi alte echipamente similare nu este adecvată pentru detectarea bombelor", se arată într-un comunicat al Departamentului britanic pentru Afaceri şi Inovaţie, care precizează că a restricţionat exportul acestora.
De altfel, un test realizat de BBC arată că dispozitivul nu avea decât un mecanism similar cu cel care împiedică furturile din magazine. ATSC susţine că vinde detectoarele în 20 de ţări în curs de dezvoltare.