O nemţoaică nu a mai folosit bani de 15 ani - VIDEO
Heidemarie Schwermer, o femeie în vârstă de 69 de ani din Germania, a renunţat la folosirea banilor acum 15 ani şi zice că e mult mai fericită de atunci.
Incredibila ei poveste porneşte acum 22 de ani. Ieşită dintr-un mariaj dificil, profesoara şi-a luat cei doi copii şi s-a mutat la Dortmund. Primul lucru pe care l-a remarcat a fost numărul mare de oameni ai străzii.
Lucrul acesta a şocat-o şi s-a decis să facă ceva. A fost dintotdeauna convisă că oamenii fără casă nu au nepărat nevoie de bani pentru a fi acceptaţi în societate, ci doar de o şansă pentru a se pune pe picioare şi de a se face utili.
A deschis un magazin de schimb pe care l-a denumit „Dă şi ia". Micuţul ei shop era un loc unde oricine putea face schimb de lucruri şi de abilităţi, fără ajutorul banilor.
Hainele vechi puteau fi schimbate pentru piese de bucătărie, iar serviciile auto puteau fi date pe serviciile unui instalator.
Ideea nu a prins în rândul vagabonzilor din Dortmund. Nu-şi doreau să fie ajutaţi de o femeie educată din clasa medie.
În schimb, micuţul magazin a fost asaltat de mulţi şomeri şi pensionari, dornici să-şi ofere la schimb abilităţile şi vechiturile pentru ceva folositor. Din acel moment, fenomenul avea să se pornească în Dortmund.
Din 1995, afacerea îi schimbase viaţa aşa de mult încât ea nu mai cheltuia mare lucru. Aproape tot ce avea nevoie îşi găsea drumul în viaţa ei.
Un an mai târziu a luat cea mai importantă decizie: să trăiască fără bani. Copiii s-au mutat, a vândut apartamentul şi s-a decis să trăiască precum nomazii. Dădea la schimb obiecte şi oferea servicii pentru ce avea nevoie.
Experimentul ar fi urmat să dureze 12 luni, dar imediat ce a prins gustul acestui mod de viaţă, s-a decis să meargă până la capăt.
După 15 ani, nemţoaica îşi oferă abilităţile pentru cazare în casele membrilor care adoptă acest stil de viaţă. A scris două cărţi despre experienţa ei cu traiul fără bani şi l-a rugat ulterior pe editor să ofere încasările din vânzări în scopuri caritabile.
Toată avuţia ei încape într-un geamantan şi un rucsac. Totuşi, pentru cazurile de urgenţă majoră, ea are o rezervă de 200 de euro. Nu are asigurare medicală şi zice că se vindecă prin propria-i voinţă.