O statuie care îl înfăţişează pe Hitler rugându-se, «insultă amintirea evreilor»
O statuie care îl înfăţişează pe Hitler îngenuncheat, rugându-se, a stârnit reacţii aprinse din partea comunităţii evreieşti care susţine că opera de artă este o insultă la adresa evreilor care au pierit în ghetoul din Varşovia în care aceasta a fost amplasată.
Opera de artă a artistului italian Maurizio Cattelan a fost instalată în capitala Poloniei, unde mii de evrei au fost ucişi sau trimişi la moarte de regimul nazist, relatează The Guardian.
Statuia a atras numeroşi vizitatori de când a fost instalată, luna trecută, dar anumite organizaţii au criticat aspru decizia de a o amplasa într-o asemenea zonă.
Liderul unui grup evreiesc, Centrul Simon Wiesenthal, a descris statuia ca fiind "o provocare fără sens care insultă amintirea evreilor, victime ale regimului nazist".
"În ce îi priveşte pe evrei, singura rugăciune a lui Hitler a fost ca ei să fie şterşi de pe faţa pământului", a spus directorul grupului, Efraim Zuroff.
Statuia este vizibilă printr-o poartă de lemn, iar privitorii pot vedea numai spatele acesteia.
Cattelan nu a indicat pentru ce anume se ruga Hitler, deşi organizatorii expoziţiei susţin că statuia este menită să îi facă pe oameni să mediteze asupra naturii răului.
Fabio Cavalucci, directorul Centrului de Artă Contemporană, spune că "nu există nicio intenţie din partea artistului sau a centrului să insulte amintirea evreilor".
"Este o operă de artă care încearcă să vorbească despre starea răului ascuns pretutindeni".
Se estimează că aproximativ 300.000 de evrei care au locuit în respectivul ghetou fie au murit din cauza foamei, fie din cauza bolilor sau au fost trimişi la moarte în lagăre de concentrare aflate sub conducerea naziştilor.
Şeful rabinilor din Polonia, Michael Schudrich, a spus că a fost consultat cu privire la amplasarea statuii, dar nu s-a opus, deoarece se punea o puternică întrebare morală, prin provocarea privitorilor.
Acesta a mai spus că a fost asigurat de către organizatori, care i-au spus că scopul statuii nu era acela de a-l reabilita pe Hitler, ci de a arăta felul în care răul se poate înfăţişa sub forma unui "dulce copil care se roagă".
"Am simţit că are o valoare pedagogică", a mai spus Schudrich.