Obişnuieşte-l să te ajute la treburile casnice
"Eu să dau cu aspiratoru?!" De câte ori nu aud femeile această întrebare plină de surpriză din gura soţului sau a iubitului lor. Dacă nu a fost obişnuit să contribuie la treburile casnice, va fi destul de greu să-l convingi acum. Dar nu imposibil. Psihologul Click!, Mihaela Vintilă, vă dă o mână de ajutor.
Tu speli, tu calci, tu găteşti şi faci curăţenie. El îşi face de lucru cu telecomanda de la televizor sau se pune în faţa calculatorului. Scenariul acesta ţi se pare cunoscut? Nu e cazul să te consumi şi să te enervezi singură.
Comunicarea e cea mai bună soluţie. Dar modul în care îi spui să te ajute poate fi chiar o artă.
1. S-a obişnuit aşa? Zicala "cum îl înveţi, aşa îl ai", pentru cuplurile tinere, se aplică. Astfel, chiar dacă el a fost educat, în familie, să nu facă nimic, tu îl poţi implica de la început în activităţile casnice. Chiar dacă îl iubeşti şi îţi face plăcere să faci totul pentru el, nu lăsa lucrurile să devină obişnuinţă.
2. Explică-i situaţia ta. Dacă îţi reproşează că nu ai timp pentru el sau că nu te mai îngrijeşti, descrie-i activitatea ta casnică şi explică-i de ce nu ai timp. Spune-i că, dacă îţi dă o mână de ajutor, vei avea timp pentru o plimbare în parc cu el, sau de o ieşire la film.
3. Motivează-l! Spune-i că simpla lui tovărăşie îţi face munca mai uşoară, îţi dă entuziasm şi putere.
4. Selectează-i sarcinile. La început, dă-i sarcini mici şi uşoare, care îi plac cel mai mult.
5. Implică-l! Cere-i părerea cum să gătiţi o anumită mâncare, sau cum să curăţaţi o pată etc. Se va simţi important.
6. Nu critica! Dacă te ajută, dar nu face bine, nu-l critica! Mulţi nu se implică de frica reproşurilor ulterioare. Apoi, alţii abia aşteaptă să audă că nu au făcut bine, renunţând de tot. Eventual, la următoarea experienţă, spune-i cum să facă.
7. Nu are iniţiativă? Sunt bărbaţi care aşteaptă de fiecare dată să li se spună ce să facă, altfel, nu au iniţiativă. Îl poţi îndruma de fiecare dată şi, în timp, va căpăta deprinderi cu activităţile care cad în mod normal în sarcina sa.
8. El, şomer? O situaţie sensibilă e atunci când el şi-a pierdut locul de muncă şi stă acasă. Deja se simte rănit în orgoliul masculin pentru faptul că nu aduce bani în casă.
Dacă îl cerţi, când tu ajungi acasă de la serviciu, că nu a făcut treburile casnice, se va simţi şi mai umilit. Ca să-i dai de înţeles ce trebuie făcut, roagă-l să te ajute. Nu cu brutalitate, ci cu tact.
9. Laudă-l! Spune-i că te-a ajutat mult şi priveşte cu bucurie şi entuziasm activitatea lui. Laudele îl motivează.
10. Evită poruncile
Dacă îl cerţi că nu te ajută şi îl pui la treabă pe un ton certăreţ şi autoritar, va percepe activitatea ca pe o corvoadă. Evită poruncile, ameninţările, comenzile dure. Nu-i impune să facă ceva, ci roagă-l. La sfârşit, laudă-i rezultatul. Se va simţi mândru şi apreciat.