Ochelarii lui Hitler, scoşi la licitaţie
Adolf Hitler îşi considera prezbitismul drept o slăbiciune nedemnă de conducătorul unui popor de „oameni superiori". El apela la tot felul de trucuri, mai ales atunci când urma să-şi citească discursurile în public. De exemplu, cerea să-i fie tipărite la o maşină de scris specială, cu caractere mari şi cu spaţii între rânduri. Conform estimărilor, obiectul ar putea fi vândut contra a 5.000 de lire sterline, sumă ce include şi tocul de piele neagră, căptuşit cu catifea albastră, purtând sigla fabricantului, Optiker Ruhnke din Berlin.
În cadrul aceleiaşi licitaţii va mai fi oferită spre vânzare şi o tabacheră de argint, evaluată la 9.500 de lire. Deşi Hitler nu fuma, îi făcea plăcere să le ofere ţigări oaspeţilor străini de rang înalt.
O veioză din apartamentul din Munchen al Fuhrerului, cu preţul de pornire 4.600 de lire sterline, şi cinci tacâmuri personalizate (1.700 de lire) vor fi şi ele pe listă. Dar lotul cel mai vânat de colecţionari este reprezentat de ceasul de aur pe care liderul nazist l-a primit cadou în 1929 şi pe care l-a purtat la el până în ziua morţii. Obiectul, găsit lângă cadavrul lui Hitler, are ca preţ de pornire 9.000 de lire, dar organizatorii licitaţiei estimează că va atinge cel puţin dublul acestei sume. Un alt lot cu valoare ridicată este insigna din aur şi smaralde, cu semnul svasticii, evaluată la 20.000 de lire.
Un exemplar din „Mein Kampf" cu semnătura autorului şi o dedicaţie datată 17 octombrie 1925 are ca preţ de pornire 5.000 de lire. Cartea i-a fost dăruită lui Rudolf Hess, alături de care Hitler a fost încarcerat după „puciul de la berărie" din 1923.
Potrivit casei de licitaţii Hermann Historica, toate loturile au fost autentificate şi provin din mai multe surse.