OMS: Epidemia de Ebola din Liberia s-a încheiat

11 mai 2015 9:01   Actualitate
Ultima actualizare:

Veste bună de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Epidemia de Ebola s-a încheiat în Liberia, a declarat sâmbătă, la Monrovia, un reprezentant OMS, Alex Gasa, potrivit Agerpres.

OMS a făcut acest anunț în contextul în care au trecut 42 de zile de la ultimul caz confirmat de analizele de laborator, ultima persoană care a murit din această cauză fiind înhumată la 28 martie.

Până la 9 mai, a trecut un interval de timp de două ori mai mare decât perioada de incubație a bolii, care este de 21 de zile, și nu s-a depistat nici un nou caz de contaminare cu Ebola.

Acest lucru reprezintă „o realizare monumentală” pentru Liberia, țară în care s-au produs într-un an 4.700 de decese din cauza acestei maladii, din totalul de peste 11.000 înregistrate la nivel mondial, a apreciat Alex Gasa.

Perioada de vârf a epidemiei, cea mai gravă de la identificarea acestui virus în 1976, a fost în august-septembrie 2014, când s-au contabilizat „300-400 de noi cazuri pe săptămână”, a reamintit reprezentantul OMS.

Totodată, el a atras atenția că este nevoie de vigilență în continuare întrucât epidemia nu a fost stinsă încă Sierra Leone și Guineea, țări vecine cu Liberia, unde numărul de îmbolnăviri este într-un considerabil regres.

Actuala epidemie de Ebola a început în decembrie 2013, în Guineea, și s-a manifestat mai ales în cele trei state africane menționate, unde s-au identificat mai bine de 26.500 de îmbolnăviri.

Mai multe