Opt scenarii pentru sfârşitul lumii

3 octombrie 2010 1:15   Actualitate
Ultima actualizare:

Atunci când are loc o explozie stelară, o mare cantitate de raze gamma sunt eliberate. Din fericire pentru noi, majoritatea acestor explozii uriaşe de energie au loc la o distanţă atât de mare de Terra, încât sunt inofensive.

Dar dacă o astfel de explozie s-ar produce la 30 de ani lumină de Soare, o parte din atmosfera Pământului ar fi distrusă, ceea ce ar însemna incendii la nivel global şi dispariţia majorităţii speciilor care trăiesc aici. Chiar şi animalele care trăiesc în subteran sau în adâncurile oceanelor ar dispărea, susţine Annie McQuade, care lucrează la o carte despre calamităţile globale.

Profesorul Chris DePree susţine că explozia nu numai că ar trebui să fie apropiată de Pământ, ci ar trebui să fie şi îndreptată spre Terra pentru ca un astfel de scenariu să aibă loc. De altfel, el precizează că există puţine stele cu mase mari care ar putea exploda, aşa că probabilitatea ca evenimentul să aibă loc este foarte mică.

Apariţia unui virus mortal

Un alt autor SF, Jon Williams a dezvoltat această idee în 2008. El susţine posibilitatea ca în viitor oamenilor să le fie administrate substanţe care să inducă un comportament violent. "Genocidul din Rwanda este cel mai recent exemplu la care mă pot gândi . Au fost necesare măsuri active din partea unui număr mare de instigatori şi ceva timp pentru a începe", a spus Howard Davidson, fizician şi profesor la Universitatea Stanford. În 1994, circa 800.000 de oameni au murit în Rwanda, în numai 100 de zile. Inversarea polilor planeteiLa fiecare câteva sute de mii de ani, polii Pământului se inversează. Când acest fenoment are loc, cei doi poli ar putea fi "dezorientaţi" până îşi găsesc noul loc. O inversare completă durează câteva mii de ani şi are consecinţe îngrijorătoare. Astronomul Seth Shostak susţine că adevăratul pericol îl reprezintă perioada dintre inversarea propriu zisă, când Pământul ar fi lipsit de scutul care ne apără de particulele atomice din spaţiu.Universul îşi continuă extindereaResponsabilă de această expansiune este energia întunecată. Pe măsură ce se extinde , iar stelele se îndepărtează tot mai mult unele de altele, are loc un fenomen ciudat: universul observabil devine mai mic, iar particulele atomice care nu se pot "vedea", nu pot interacţiona. În această situaţie, niciunul dintre protoni sau electroni nu se vor mai afla în acelaşi univers, ceea ce înseamnă că totul se va dispersa. Experimentele ştiinţifice dsunt duse la extremAşa cum istoria a demonstrat, cel mai mare pericol pentru om este însuşi omul, scrie Fox News. McQuade a explicat că experimentele moderne de la Laboratorul European pentru Fizica Particulelor CERN (Marele Accelerator de Particule de la CERN, Geneva) prin care oamenii de ştiinţă caută semne ale Big Bangului, ar putea duce la anomalii care să scape de sub control. Deja există teama că acceleratorul va genera o gaură neagră minusculă ce va înghiţi Pământul sau o serie de particule numite „strangelets“, menite să transforme Terra într-un bulgăre de materie moartă. Erupţiile unor super-vulcani distrug planetaÎn urmă cu 73.000 de ani, un vulcan puternic din sudul Asiei a transformat India în cenuşă. Iarna vulcanică a durat alte două decenii  şi a dus la exterminarea a 75% din populaţia în curs de dezvoltare. Din cei şase supervulcani existenţi astăzi în lume, Williams spune că trei sunt în Statele Unite.

Roboţii preiau controlul

Pe măsură ce tehnologia avansează tot mai mult, calculatoarele ar putea prelua controlul băncilor, al pieţelor de capital sau al aeroporturilor. În primă fază, ar putea fi un virus care să afecteze sistemele informatice care controlează transportul şi finanţele. Un pericol şi mai mare îl reprezintă inteligenţa artificială care ar putea deveni mai avansată decât cea umană. Dacă se ajunge în această situaţie, roboţii şi-ar putea dezvolta propriul program şi să-şi dea seama că oamenii nu mai sunt necesari. Răspândirea unei gripe la nivel globalUna dintre cele mai mari ameninţări la populaţia lumii o reprezintă gripa, scrie Fox News, care se poate răspândi la nivelul întregii planete. Virusul H1N1 s-a dovedit a fi extrem de contagios, dar nu foarte periculos. Un virus mult mai puternic s-ar putea răspândi şi cauza mult mai mult rău. Din fericire, explică astronomul Shostak, focarele de gripă au tendinţa de a se "auto limita". De obicei, virusul omoară oameni din când în când, nu pe toţi. 

Mai multe