Șocant! Când mișcările tectonice distrug totul în cale
Evenimentul cu pricina a marcat sfârșitul Permianului și începutul Triasicului, perioadă în care apar primii dinozauri de pe Terra. Însă ceea ce l-a provocat a rămas, în parte, acoperit de mister. Datele obținute de specialiști în ultimele decade arată fără doar și poate că nivelul oxigenului din oceane a ajuns atât de redus încât viața a devenit aproape imposibilă. Metanul și dioxidul de carbon au ajuns la procente extrem de ridicate în atmosferă, iar aciditatea apelor marine devenise atât de mare încât toate recifele de corali au dispărut. Uscatul a devenit un uriaș deșert, iar clima varia rapid de la perioade calde la cele reci, făcând adaptarea speciilor extrem de dificilă.
Cea mai cunoscută teorie cu privire la originea acestui devastator dezastru natural susține că totul a plecat de la două supererupții vulcanice. Prima, care a avut loc în sudul Chinei acum circa 260 de milioane de ani. Și a doua, cea mai puternică supererupție vulcanică din istoria vieții terestre, care a avut loc în Siberia acum 252 de milioane de ani. Însă nu toți oamenii de știință sunt de acord cu această ipoteză.
Dr. Yin Hongfu și Dr. Song Haijun de la Universitatea Chineză de Geoștiințe (Wuhan) au publicat un studiu în revista de specialitate Science China, Earth Sciences, studiu în care descriu modul în care evenimentele distructive de la finalul Permianului își au originea cu 50 de milioane de ani înainte de punctul culminat al acestor.
CITEȘTE CONTINUAREA și AFLĂ MAI MULTE pe Știință&Tehnică!