FOTO Nici măcar păsările nu zboară pe acolo! Cum arată oraşul părăsit după catastrofa de la Cernobîl
Un parc abandonat, o şcoală părăsită, măşti de gaze şi vopsea care se decojeşte de pe pereţi. Aşa arată oraşul Pripiat, de lângă Cernobîl, abandonat după dezastrul nuclear din 1986.
Imaginile au fost surprinse de un fotograf amator din Marea Britanie, Ryan Field.
Bărbatul de 26 de ani îşi dorea de mult să fotografieze oraşul din Ucraina şi a fost impresionat de ceea ce a văzut în timpul vizitei, mai ales că ninsese cu puţin timp înainte: "Oraşul nu e înfricoşător, e doar mare, iar liniştea completă e ciudată. Nici păsările nu zboară pe acolo".
Condus de un ghid, Ryan a putut să intre în mai multe clădiri, deşi în unele accesul e interzis din cauza unor riscuri de siguranţă.
"Sunt bucuros că am reuşit să intru în clădiri unde e interzis, după ce un turist a căzut prin podea", a explicat bărbatul.
Accidentul de la Cernobîl a avut loc pe 26 aprilie 1986, iar cantităţi însemnate de particule radioactive au fost eliberate în atmosferă şi s-au împrăştiat pe tot teritoriul Europei.
Oficialii sovietici nu au spus nimic despre dezastru pentru mai multe zile. Nici măcar muncitorii din uzină care stăteau în Pripiat nu au ştiu despre explozie. După ce guvernul a dezvăluit ce s-a întâmplat, peste 35.000 de rezidenţi din Cernobîl şi Pripiat au fost evacuaţi.
Turiştii pot obţine premise de o zi pentru a vizita locul exploziei şi muncitori care lucrează la reconstrucţia zonei au voie să stea câteva ore înăuntru. Oamenii de ştiintă cred că zona nu va putea fi locuită pentru încă 2.000 de ani.
Deşi oficialii au spus că doar 31 de oameni au murit în urma accidentul, numărul victimelor e contestat, iar radiaţiile au avut numeroase efecte nocive precum malformaţii şi cancer.