Are 2 metri şi creşte 5 cm la fiecare 2 săptămâni

5 decembrie 2013 17:55   Actualitate
Ultima actualizare:

Cazul adolescentului gigant din Marea Britanie provoacă nedumerire în rândul medicilor. Josh Goot creşte câte cinci centimetri pe săptămână şi nu poate fi oprit din crescut. S-au încercat în van toate mijloacele cunoscute până acum.

Britanicul Josh Goot, în vârstă de 18 ani, suferă de o formă de gigantism pe care medicii nu pot să o identifice cu claritate. Are deja doi metri şi la fiecare două săptămâni se mai adaugă încă cinci centimetri.

Mama şi tatăl lui au statură normală: ea măsoară 1,52 metri, el 1,62 metri. Până la vârsta de 11 ani, Josh a crescut normal. În adolescenţă, corpul a luat-o razna. Din cauza înălţimii, bietul băiat nu poate duce o viaţă normală. Deja tânărul este ajutat de mama lui să facă multe activităţi zilnice.

Medicii care l-au consultat nu au putut să determine cu precizie cauza gigantismului. Se bănuieşte doar că Josh ar suferi de o anomalie cromozomială ce ar consta în pierderea unui fragment de ADN. Aceasta afectează genele şi are impact direct asupra hormonului de creştere care se produce în exces.

La 2 metri şi 46 de centimetri, turcul Sultan Kösen, de 31 de ani, este oficial cel mai înalt om din lume, recunoscut de Cartea Recordurilor. El a încetat să mai crească abia în 2008, când medicii i-au extirpat o tumoare care i-a provocat creşterea exagerată, apăsându-i glanda hipofiză.

Mai multe