FOTO Nelson Mandela, simbol al libertăţii şi reconcilierii. Destinul incredibil al fostului preşedinte sud-african

5 decembrie 2013 23:01   Actualitate
Ultima actualizare:

Nelson Mandela a fost primul preşedinte de culoare al Africii de Sud. Mandela a fost totodată şi un înverşunat militant antiapartheid. Fostul preşedinte, decedat joi seara, la vârsta de 95 de ani, are un trecut zbuciumat şi marcat de evenimente mai puţin plăcute.

Nelson Mandela a fost un remarcant lider al luptei persoanelor de culoare împotriva regimului rasist, care se străduia să instituţionalizeze segregaţia în Africa de Sud. În perioada 1964 - 1990, Mandela a fost deţinut politic. Din spatele gratiilor, el a devenit simbolul oprimării poporului său. În această perioadă, lumea întregă a manifestat şi a organizat concerte pentru eliberarea lui.

Sub culorile Congresului Naţional African (NAC), Mandela a fost primul preşedinte al noii "naţiuni curcubeu", în perioada 1994-1999.

În timpul studenţiei, fostul preşedinte al Africii de Sud a fost exmatriculat de la Universitatea Fort Hare (sud) din cauza unui conflict cu privire la alegerea reprezentanţilor studenţilor. Înainte de exmatriculare, a fugit din familie, la vârsta de 22 de ani, pentru a scăpa de o căsătorie aranjată.

Sosit la Johannesburg, tânărul impetuos a luat atitudine împotriva segregaţiei faţă de persoanele de culoare. El s-a întâlnit acolo cu Walter Sisulu, care i-a denit mentor şi un prieten apropiat, şi a intrat prin intermdiul său în ANC.

Împreună cu Oliver Tambo şi alţi lupi tineri, Mandela a fondat Liga de Tineret a ANC şi a preluat rapid conducerea unui partid considerat prea slab în faţa unui regim care a instituţionalizat apartheidul în 1948.

După interzicerea ANC în 1960, Nelson Mandela, arestat în numeroase rânduri, a trecut în clandestinitate, prezidând crearea unei aripe armate a ANC. Arestat din nou în 1962, el a fost condamnat la închisoare pe viaţă doi ani mai târziu. Mandela a petrecut 18 din cei 27 de ani de închisoare pe Robben Island, o insulă mică din largul oraşului Cape Town. Regimul sever de detenţie la care a fost supus s-a relaxat în ultimii ani, atunci când a stabilit contacte secrete cu regimul de apartheid din ce în ce mai asediat.

În 1998, în ziua împlinirii vârstei de 80 de ani, el s-a căsătorit pentru a treia oară cu Graça Machel, văduva fostului preşedinte mozambican Samora Machel.

(foto: reuters)

Mandela s-a retras din activitatea politică în 1999, urmând să-şi împartă timpul între Johannesburg şi Qunu. De câteva ori a fost internat la spital pentru a fi tratat, mai ales de o infecţie pulmonară, cauzată probabil de tuberculoza contractată în închisoare.

Mandela, care nu a mai apărut în public din 2010, a devenit un fel de erou mitic, de neatins, invocat atât de putere, cât şi de opoziţie, zâmbindu-le în fiecare zi tuturor compatrioţilor ... de pe bancnote.

Nelson Rolihlahla Mandela s-a născut la 18 iulie 1918 în satul Mvezo, în Transkei (sud-est), în clanul regal Thembu al etniei xhosa.

A murit Nelson Mandela! Fostul preşedinte al Africii de Sud avea 95 de ani

Mai multe