Cum au căutat românii o oră o ambarcaţiune eşuată în Franţa
Puţin a lipsit ca, pe 5 februarie, la ora 21.55, să fie declanşată o alertă naţională după ce Romatsa a semnalat eşuarea unei ambarcaţiuni pe Lacul Bicaz. Totul s-a dovedit însă doar o eroare a unui satelit. Ambarcaţiunea în pericol era, de fapt, pe Coasta de Azur, în sudul Franţei.
Reprezentanţii Romatsa spun că au primit pe data de 5 februarie, la ora 21.55, o primă avertizare de tip EPIRB (aferentă ambarcaţiunilor maritime şi fluviale) de la sistemul de sateliţi COSPAS-SARSAT de la MCC Rusia. Documentul a fost transmis apoi prin fax către Centrul Maritim Constanţa pentru prelucrare ulterioară, fiind de competenţa lor acest tip de radiobaliză.
„Următorul pas, potrivit regulamentului, a fost declanşarea procedurii de iniţiere Incident, urmând ca după a doua trecere a satelitului şi localizarea cu precizie a evenimentului, programată iniţial la ora 01.05, să se stabilească cu un grad ridicat de precizie dacă semnalizarea este reală şi nu o eroare", se arată în comunicatul Romatsa, citat de Mediafax.
Autorităţile care aveau implicaţii în gestionarea unui incident de acest tip au fost informate, menţionându-se că în prima alertă apăreau două coordonate, unul fiind pe teritoriul României, în judeţul Neamţ.
„Supervizorul de sală a contactat ISU Neamţ, informând persoana care a răspuns la telefon asupra situaţiei existente, inclusiv faptul că fiind alerta iniţială, se aşteaptă, pentru acurateţe, confirmarea preciziei la a doua trecere a satelitului", mai precizează comunicatul. Romatsa a primit în jurul orei 22.43 un nou mesaj, care informa că poziţia din România fusese anulată şi rămăseseră active coordonatele din Franţa.
„Supervizorul de sală a luat legătura cu ISU Neamţ, anunţând că acţiunea de alarmare, în ceea ce ne priveşte, a fost anulată de către MCC Rusia şi a propus anularea oricărei acţiuni întreprinse până atunci", se mai menţionează în comunicatul Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian.
„Cei de la Romatsa ne-au spus că e vorba de o ambarcaţiune înregistrată în Malta. Una din locaţii avea coordonatele geografice la coada lacului Izvorul Muntelui (n.r - Bicaz).
Chiar dacă lacul este îngheţat, m-am gândit totuşi că putea fi o variantă plauzibilă. Sunt destui proprietari de ambarcaţiuni care le transportă pe platforme până să le lanseze la apă, şi ar fi putut să fi avut loc vreun accident rutier, şi aşa s-ar fi putut activa sistemul de alarmare", a declarat pentru adevarul.ro colonelul Ioan Niţică, inspector-şef al ISU Neamţ.
Doi lucrători ai ISU Neamţ, aflaţi în serviciu de pază la zăporul de pe Bistriţa, au fost mobilizaţi imediat şi au verificat zona viaductului de la Poiana Teiului, însă nu au descoperit ambarcaţiunea. Între timp, la ora 22.50, Romatsa a revenit cu mesajul în care a transmis că datele corecte de localizare a ambarcaţiunii sunt pe Coasta de Azur.