Preşedintele ucrainean, demis de Parlament. Cine va candida în locul lui

22 februarie 2014 18:52   Actualitate
Ultima actualizare:

Evenimentele se succed într-un ritm alert în Ucraina. Preşedintele Viktor Ianukovici a fost demis de Parlament, însă a refuzat să accepte decizia. Sâmbătă seară, acesta a încercat să fugă din ţară cu avionul, dar a fost oprit de grăniceri. „Dictatura s-a prăbuşit!“ - a fost prima declaraţie, în libertate, a fostul premier Iulia Timoşenko, potrivit Adevărul. 

UPDATE 20.30 Iulia Timoşenko a anunţat că va candida la alegerile prezidenţiale anticipate din Ucraina, anunţate pentru 25 mai. Aceasta a lansat declaraţia la întâlnirea cu presa, după ce a fost eliberată din închisoare din Harkov, notează site-ul de ştiri „Vocea Rusiei”.

UPDATE 19.40 Protestatarii se aşteaptă ca Timoşenko să devină imaginea opoziţiei unite printr-o coaliţie, potrivit declaraţiilor manifestanţilor postate pe Twitter.

UPDATE 19.30 José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, a salutat eliberarea opozantei Iulia Timoşenko, şi a lansat un apel în favoarea unei justiţii independente în Ucraina, relatează AFP.

UPDATE 19.05 Preşedintele Viktor Ianukovici a încercat să urce la bordul unui avion cu destinaţia Rusia, dar a fost împiedicat de către grăniceri, a declarat sâmbătă preşedintele Parlamentului Oleksandr Turcinov, potrivit agenţiei AFP. Preşedintele „a încercat să ia un avion cu destinaţia Rusia, dar a fost împiedicat de către grăniceri. În prezent se ascunde undeva în regiunea Doneţk”, o regiune prorusă situată în estul Ucrainei, de unde este originar, a declarat Turcinov, citat de agenţia rusă Interfax.

UPDATE 19.00 „Dictatura s-a prăbuşit” în Ucraina, a declarat opozanta Iulia Timoşenko, un fost premier ucrainean, în primele ore de la eliberarea sa, potrivit informaţiilor potate pe site-ul partidului său, relatează AFP. „Dictatura a căzut nu cu ajutorul politicienilor şi diplomaţilor, ci mulţumită oamenilor care au ieşit în stradă, care au reuşit să-şi protejeze familiile şi ţara”, a mai spus ea.

Mai multe