În fabrica asta se face mâncare din insecte
Prăjituri, biscuiţi şi ciocolate din insecte! Sunt produsele pe care le propune spre vânzare compania Micronutris, din Saint Orens de Gameville (sud-vestul Franţei), unica de acest fel din Europa.
Prăjiturile colorate din insecte sunt dulci şi bune, au gust de alune, susţin cei care le-au gustat. Firma franceză a devenit cunoscută în lume datorită acestora.
În afară de producerea acestor preparate, compania franceză creşte gâze. Este singura firmă europeană care se ocupă de cultura insectelor pentru consumul uman. În principal sunt crescuţi greieri şi viermi de făină, fiindcă sunt bogaţi în proteine, omega 3, minerale, vitamine şi foarte sărace în grăsimi nesănătoase. Insectele sunt vândute vii, dezhidratate sau transformate într-o pudră ca făină ce se foloseşte pentru prepararea produselor de patiserie.
Din făină de insecte se fac biscuiţi şi prăjituri
"Când am început cultura de insecte, în 2011, toată lumea mă credea nebun. Acum, şi cele mai selecte restaurante propun preparate pe bază de gâze în meniu", spune patronul firmei, Cédric Auriol. Hrănite cu fructe, legume proaspete, făină de grâu şi orz bio, insectele prezintă avantajul că se consumă în totalitate.
Insectele au gust de alune
Dezhidrataţi, viermii sunt comestibili 12 săptămâni, greierii opt săptămâni. Dar să produci un kg de insecte este de 7 ori mai scump decât să produci un kg de carne de vită. Un kilogram de viermi de făină costă 23 de euro (circa 104 lei). Un kilogram de insecte costă 1.800 de euro (8.124 lei).
Sunt foarte hrănitoare şi sănătoase
Insectele sunt de mare folos pentru păstrarea sănătăţii, fiindcă au mai mulţi acizi graşi omega 3 decât peştele şi conţin mai multe proteine decât carnea de vită. Greierii conţin fier şi zinc şi menţin sănătos aparatul cardiovascular. Viermii de molii sunt bogaţi în vitamina C. Lăcustele conţin acizi graşi, fier, vitamine B şi calciu. Cosaşii conţin substanţe care ajută pacienţii cu boala Alzheimer şi previn îmbolnăvirea sistemului nervos.