Război în Crimeea: 2 morţi şi 35 de răniţi

27 februarie 2014 8:13   Actualitate
Ultima actualizare:

Câteva zeci de persoane înarmate neidentificate au preluat controlul, joi dimineaţa, asupra Parlamentului şi Guvernului din Crimeea, o peninsulă rusofonă în sudul Ucrainei, pe care au arborat steaguri ruseşti, potrivit unor surse oficiale, relatează AFP citată de Mediafax. Forţe importante de Poliţie şi unităţi speciale au înconjurat zona.

Aproximativ 50 de bărbaţi, echipaţi cu "arme moderne", au sosit în cursul nopţii de miercuri spre joi şi-i împiedicau joi pe angajaţi să intre în clădiri, a declarat pentru AFP premierul Crimeei Anatoli Mohiliov.  Doi oameni şi-au pierdut viaţa, iar alte 35 au fost rănite în timpul confruntărilor .

Autorităţile locale se pregăteau să "adopte măsuri", a adăugat el, fără să facă alte precizări.

Ministrul interimar ucrainean de Interne Arsen Avakov a anunţat că întreaga poliţie a fost plasată în stare de alertă, inclusiv forţele speciale.

Această măsură, alături de încercuirea cartierului Parlamentului, la Simferopol, de către forţele de ordine, este menită să evite "o baie de sânge în rândul populaţiei civile" şi "evoluţia situaţiei către confruntări armate", a declarat Avakov, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

"Provocatorii mărşăluiesc", a adăugat el, îndemnând la păstrarea "minţii limpezi".

Crimeea, în care rusofonii sunt majoritari, este regiunea din Ucraina cea mai susceptibilă să se opună noilor autorităţi de la Kiev, după înlăturarea lui Viktor Ianukovici de la putere săptămâna trecută.

Potrivit unui jurnalist AFP, prezent la Simferopol, clădirile au fost baricadate şi sunt încercuite de poliţie, care ţin civilii la distanţă.

Crimeea, care a aparţinut mai întâi Rusiei, în cadrul fostei Uniuni Sovietice, a fost ataşată Ucrainei în 1954. Ea continuă să găzduiască Flota rusă la Marea Neagră în cartiere istorice din oraşul portuar Sevastopol.

Proruşii reclamă organizarea unui referendum cu privire la statutul Crimeei, în sudul Ucrainei, afectată de tensiuni separatiste care s-au intensificat după destituirea lui Ianukovici săptămâna trecută.Confruntări violente au avut loc miercuri între manifestanţi proruşi şi susţinători ai noilor autorităţi ucrainene la Simferopol, în contextul în care preşedintele Parlamentului local excludea orice dezbatere asupra unei eventuale secesiuni.

Peste 5.000 de persoane s-au adunat miercuri în faţa sediului Parlamentului Crimeei, tătarii pe de o parte, cei mai numeroşi, iar proruşii pe de altă parte, potrivit unui jurnalist AFP.

Corpul unui bărbat, aparent mort în urma unei crize cardiace şi care nu prezenta urme de violenţă, a fost găsit în apropiere de sediul Parlamentului, în urma acestor confruntări

Mai multe