Rusia a ocupat Crimeea fără să tragă un glonţ

3 martie 2014 20:37   Actualitate
Ultima actualizare:

O atmosferă apăsătoare s-a instaurat în zonă. Mii de militari cu cagule şi înarmaţi până în dinţi patrulează în jurul Parlamentului din Simferopol. Nimeni nu intră şi nu iese. Cazarmele ucrainene din zonă sunt înconjurate de unităţi blindate şi trupe ruseşti fac de gardă în jurul lor. Nu a fost tras un glonţ, însă războiul psihologic a fost deja câştigat de Rusia.

În ciuda avertismentelor venite din partea SUA, UE şi Marea Britanie, Rusia continuă operaţiunile militare din Crimeea. În Simferopol, Sevastopol, Feodeosia şi până înspre strâmtoarea Kerci sunt desfăşurate peste 30 de blindate, 13 avioane de tip Ilyuşin şi 76 de avioane de vânătoare aşteaptă la sol alături de 11 elicoptere militare. Peste 6.000 de militari asigură punctele vitale din regiune.

6.000 de militari ruşi aşteaptă un singur ordin să deschidă focul

Rusia a dizlocat în porturile Balaklava şi Sevastopol 136 de ambarcaţiuni, printre care 5 vase de război, 19 vase de patrulare, un submarin, 9 amfibii şi un portavion, asistate de 14.000 de militari. Preşedintele interimar al Ucrainei Oleksandr Turcinov a făcut apel la comunitatea internaţională pentru sprijin şi a decretat stare de urgenţă.

Navele de război patrulează în largul coastelor

El a menţionat că tratatul din 1997, privind prezenţa trupelor ruseşti în regiune a fost încălcat prin sechestrarea soldaţilor ucraineni în cazărmi şi ocuparea Parlamentului.

Soldaţii ucraineni sunt sechestraţi în cazărmi

Conform Interfax, mai mulţi conducători din cadrul armatei ucrainene au trecut de partea ruşilor, iar trupele paramilitare ucrainene Berkut patrulează alături de militarii ruşi. Comandantul flotei ruse din Marea Neagră, Aleksandr Vitko, a dat un ultimatum ieri trupelor militare ucrainene din Crimeea să se predea până azi la ora 05.00 (ora României). Comunitatea internaţională cere intervenţia trupelor militate europene de menţinere a păcii, OSCE.

Barack Obama a încercat soluţionarea conflictului pe cale diplomatică

Preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a făcut apel pentru "dialog politic", în contextul actualelor tensiuni din Crimeea, subliniind necesitatea respectării "integrităţii teritoriale" a Ucrainei.

La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a făcut apel pentru evitarea "a tot ceea ce ar putea contribui la agravarea situaţiei" din Ucraina şi pentru "reţinere" în Crimeea, într-o discuţie telefonică purtată cu preşedintele rus Vladimir Putin, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului german. Preşedintele american Barack Obama a avut în acest weekend o convorbire telefonică de 90 de minute cu omologul său rus, Vladimir Putin. În urma discuţiilor a punctat că "vor urma consecinţe economice şi politice pentru Rusia dacă nu încetează agresiunea".

Mai multe