Oraşele-fantomă ale lumii

16 octombrie 2010 14:09   Actualitate
Ultima actualizare:

Nu mai răsare nici o floare, nu se mai aude nici un claxon şi nici măcar un lătrat de câine. Singurele zgomote care taie liniştea abundentă sunt produse de avioanele care străbat cerul de deasupra ruinelor, tunetele sau ropotele de ploaie.

"Click" vă prezintă şapte dintre oraşele-ruină, conform publicaţiei spaniole "20 minutos". În Pripyat, oraş aflat în apropiere de centrala de la Cernobîl-Ucraina, locuitorilor li s-a spus, acum 65 ani, că este vorba de un incendiu de necontrolat, în timp ce mai multe unităţi de soldaţi ocupau localitatea şi obligau cetăţenii să evacueze oraşul imediat.

Nu au fost lăsaţi să ia nimic cu ei, au plecat cu hainele cu care erau îmbrăcaţi la acel moment. Animalele domestice şi cele de casă au fost împuşcate de soldaţi şi apoi incinerate. Locuitorii oraşului Gunkanjima-Japonia, au fugit în masă după bombardamentul atomic de la Nagasaki, localitate din vecinătate.

La San Zhi, în Taiwan, majoritatea bărbaţilor au participat la o construcţie imensă a unei staţiuni şi şi-au abandonat serviciile atraşi de mirajul banilor. Lucrarea s-a stopat din cauza unor accidente mortale şi proiectul nu a mai fost reluat.

Astfel că oamenii au trebuit să plece din localitate pentru a-şi găsi alt rost în viaţă. În 1892, Craco a atins maximul de populaţie, 2.000 de persoane, dar de atunci, numărul locuitorilor a început să scadă treptat, din cauza secetei şi a culturilor agricole slabe.

Între 1892 şi 1922, 1.300 de persoane au luat calea Americii de Nord din pricina recoltelor slabe, a cutremurelor şi a războiului. Ulterior, între 1952 şi 1972, Craco a fost lovit din nou de cutremure şi populaţia a fost mutată într-o vale din apropiere, numită "Craco Peschiera".

Micuţul sat Oradour-Sur-Glane din Franţa a văzut murind toţi cei 642 de locuitori, de o moarte groaznică, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ucişi de soldaţii germani, drept pedeapsă pentru rezistenţa franceză. În 1974, în Famagusta, armata turcă a preluat controlul localităţii, în timpul invaziei turce asupra Ciprului. Turcii au depopulat complet aria. Kadykchan este unul din orăşelele ruseşti care au căzut în ruină odată cu desfiinţarea Uniunii Sovietice, conform surselor citate.

Japonia GUNKANJIMA

După al Doilea Război Mondial mii de peroane au început să se îmbolnăvească, s-au înmulţit cazurile de cancer şi, implicit, mortalitatea. Nagasaki, unul din oraşele bombardate de americani, se afla în apropiere şi, de teamă, lumea a început să părăsească oraşul.

Taiwan SAN ZHI

Oraşul din nordul Taiwanului a fost construit din dorinţa cuiva de a crea o staţiune de lux. Pe durata construcţiei, însă, au avut loc mai multe accidente mortale şi, într-un final, construcţia a fost anulată. Din cauza lipsei banilor şi a interesului pentru terminarea staţiunii, proiectul nu a mai fost niciodată reluat.

Italia CRACO

Craco este un oraş medieval, construit pe un deal, în jurul anului 1060. Oraşul a menţinut strânse legături cu Biserica timp de mulţi ani, iar influenţa acesteia se poate observa şi acum asupra ruinelor oraşului. Ce a rămas în picioare după cutremure se degradează puţin câte puţin.

Franţa ORADEUR SUR GLANE

În cel de-al Doilea Război Mondial, soldaţii germani au strâns toţi bărbaţii din oraş în grajduri şi apoi i-au împuşcat în picioare, pentru ca aceştia să moară lent. Femeile şi copiii care se refugiaseră într-o biserică, au avut un sfârşit şi mai groaznic. Nemţii au dat foc bisericii în care se aflau, iar toţi cei care încercau să iasă, fugind de flăcări, erau mitraliaţi în uşa templului.

Cipru FAMAGUSTA

Nu s-a mai efectuat nici o lucrare de întreţinere şi reparaţii din 1974, iar clădirile s-au distrus încet-încet. Natura își reintră încet în drepturi, metalele se corodează, ferestrele se sparg şi plantele îşi înfig rădăcinile în pereţi. Deja broaştele ţestoase de mare se simt ca la ele acasă pe plajele pustii din oraş.

Rusia KADYKCHAN

Kadykchan era un oraş minier de cositor. Locuitorii s-au văzut obligaţi să abandoneze aşezarea pentru că după căderea Uniunii Sovietice nu mai aveau nici măcar apă curentă. Statul i-a relocat în doar două săptămâni, răspândindu-i prin alte localităţi şi găsindu-le noi locuinţe.

Mai multe