Orezul de Peru, miraculos în tratarea diabetului

9 octombrie 2010 14:34   Actualitate
Ultima actualizare:

Quinoa, seminţe sfinte ale incaşilor, a devenit în ultima vreme foarte populară în întreaga lume, datorită puterilor miraculoase împotriva migrenelor, hipertensiunii, dia-betului, bolilor de inimă.

Quinoa, numită şi orez de Peru, sau "aurul incaşilor", seamănă cu cerealele, însă este de fapt o plantă erbacee din familia Chenopodiaceelor, ca şi spanacul sau sfecla de zahăr.

Acoperite de saponină, o răşină amară care alungă păsările, seminţele nu au nevoie de îngrijiri speciale de cultivare.

Quinoa conţine proteine şi aminoacizi esenţiali în repararea şi creşterea ţesuturilor. De aceea, se dovedeşte de mare ajutor împotriva durerilor de cap rebele. Riboflavina (vitamina B2) şi magneziul din compoziţia seminţelor ajută la relaxarea vaselor de sânge, reducând hipertensiunea arterială.

Plăcinte Masala

Quinoa ajută la scăderea stresului şi reduce spasmele de la nivelul bronhiilor, fiind recomandată în special copiilor care suferă de astm. În caz de pietre la fiere, nu poate să le elimine, însă poate preveni formarea lor.

Fiind bogate în magneziu, mineral esenţial în favorizarea abilităţii organismului de a utiliza glucoza în prezenţa insulinei, seminţele de quinoa pot fi recomandate în dietele diabeticilor de tip 2.

Frigănele

Orezul de Peru previne formarea cheagurilor de sânge pe artere şi vene, fiind de mare ajutor în bolile de inimă. Previne cataracta şi îi poate proteja pe cei ce suferă de această afecţiune oculară în faze incipiente.

Seminţele sfinte ale incaşilor provin, desigur, din America de Sud, unde sunt cultivate de milenii, stând la baza civilizaţiilor precolumbiene. Incaşii le numeau Chisiya, în traducere "mama tuturor seminţelor".

De câţiva ani, quinoa a devenit foarte populară şi în Europa, datorită calităţilor nutriţionale. Se găseşte în magazinele bio sub formă de seminţe, care se pot găti ca şi cerealele, fulgi, pentru micul dejun, "lapte", precum cel de soia, făină, cremă.

Pâine de roşii cu quinoa

Quinoa cu varză

Conţine compuşi vitali pentru organism

În afară de magneziu, quinoa e o sursă excelentă de mangan, care ajută în numeroase procese metabolice şi la prevenirea distrugerilor făcute de radicalii liberi.

Seminţele sunt bogate şi în fier, mineral esenţial în transportul oxigenului şi formarea de globule roşii în sânge. Joacă un rol şi în producerea de noi celule, de hormoni şi neurotransmiţători.

Quinoa mai conţine cupru, contribuind la apărarea corpului împotriva radicalilor liberi, fosfor, de mare ajutor în creşterea şi regenerarea celulelor şi a ţesuturilor, menţinerea pH-ului normal al sângelui, zinc, care întăreşte sistemul imunitar.

Mai multe