Părinţii sunt obligaţi să cumpere vaccinuri din comerţ pentru bebeluşii lor

10 octombrie 2010 6:05   Actualitate
Ultima actualizare:

Din cei aproximativ 6.000 de copiii, mai bine de jumătate se află pe lista de aşteptare. Direcţia de Sănătate Publică Vrancea a primit doar 2.600 de doze şi le-a distribuit acolo unde au fost cele mai mari probleme.

Dozele nu ajung pentru toţi copiii şi cei mai mulţi dintre vor rmâne, din nou, neimunizaţi.

"Ministerul Sănătăţii ştie necesarul de vaccin al fiecărui judeţ şi trimite în funcţie de stocurile pe care le are", atrage atenţia medicul din cadrul SP Vrancea, Marina Maiorov. În Vrancea sunt peste 2.500 de copiii care sunt pe lista de aşteptare. În aceasă lună s-au născut alţi 1.000 de bebeluşi care ar trebui şi ei vaccinaţi.

Maria Mihalache are o fetiţă de doar câteva luni şi tot timpul a avut probleme cu dozele de vaccin care se fac în primele luni de viaţă ale bebeluşului.

"Am cumpărat vaccinul de la farmacie. Nu credeam că o stau la coadă pentru a face un vaccine copilului", spune focşăneanca.

Aceasta spune că toţi copiii se pot îmbolnăvi dacă vor mai fi opbligaţi să aştepte ore în şir pe holurile policlinicilor.

"Dacă acestea nu sunt distribuite la timp de minister, atunci vom fie nevoiţi să stăm la cozi interminabile, iar copiii noştri s-ar putea alege şi cu alte boli dacă se stă mult într-un asemenea focar. Holurile policlinicilor sunt pline aproape în fiecare zi", atrage atenţia părintele.

Restanţe la vaccinarea elevilor

Nu numai bebeluşii au de suferit de pe urma vaccinurilor. Există restanţieri şi în rândul şcolarilor care nu au fost imunizaţi încă anti-rujeolă, oreion şi rubeolă, dar şi diftero-tetanic.

Pentru că numărul restanţieriloor depăşeşte mai de elevi, primele vaccinuri care au venit au fost distribuite acolo unde există cei mai mulţi elevi neimunizaţi. Toate aceste vaccinuri fac parte din Programul Naţional de Imunizare derulat de Ministerul Sănătăţii.

"S-a început vaccinarea elevilor şi nu sunt probleme încă. Se vor vaccina elevii restanţieri după care se va trece la ceilalţi copiii. Până la finele anului toată lumea va beneficia, în mod gratuit, de aceste doze de vaccin", mărturiseşte Gabriela Roşca, medic şcolar.

Mai multe