Pata neagră de pe Soare ne ameninţă!

22 februarie 2013 16:06   Actualitate
Ultima actualizare:

Îngrijorare! O uriaşă pată solară, de şase ori mai mare decât diametrul Pământului, s-a format în mai puţin de 48 de ore. Cercetătorii de la NASA se tem de apariţia unor fur­tuni solare periculoase.

Observatorul agenţiei spa­ţiale americane a descoperit gigantica pată solară care a evoluat rapid în cursul zilelor de marţi şi miercuri. Aceasta ar putea duce la furtuni solare care ar petrurba sistemul de comunicaţii radio, afectând ecranele TV şi calculatoarele şi creând salturi de tensiune în reţelele şi aparatele electrice. Petele solare sunt zone întunecate pe suprafaţa Soarelui ce apar ca urmare a mişcării câmpurilor magnetice turbulente.

Pata solară masivă care s-a format în numai 48 de ore a evoluat rapid într-o configuraţie instabilă. De aceea poate duce la erupţii de radiaţie numite explozii solare. Creşterea energiei care provine de la Soare poate avea un impact global asupra climei. Descoperirea acestei pete uriaşe apare în contextul în care Soarele trece în 2013 prin faza cea mai activă în cel de-al 11-lea an al ciclului solar (n.r. un ciclu solar durează 11 ani).

În trecut, în perioade similare, au fost văzute lumini boreale în zone sudice, ca de exemplu la Roma. Cea mai puternică furtună solară, din 1859, a distrus firele de telegraf şi a provocat incendii în America de Nord şi Europa. Ultimul maxim solar a avut loc în anul 2000. Anul acesta se aşteaptă un maximum de furtuni solare în toamnă. Consecinţele acestora pot fi dezastruoase ducând la perturbarea transmisiilor prin satelit şi la mari pagube financiare.

Mai multe